Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Zelenskyj ustanovil poradní orgán pro znovuzačlenění Krymu pod Ukrajinu

Zelenskyj ustanovil poradní orgán pro znovuzačlenění Krymu pod Ukrajinu
Volodymyr Zelenskyj během návštěvy ve Velké Británii | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes oznámil, že ustanovil poradní orgán pro obnovu ukrajinské vlády nad Krymem. Poloostrov v roce 2014 protiprávně anektovalo Rusko, podle Zelenského ho však Kyjev „zcela jistě“ získá zpátky.

„Stále pracujeme na osvobození Krymu. Zcela jistě se to stane - jeho plnohodnotné navrácení k ukrajinskému státnímu systému,“ řekl dnes Zelenskyj představitelům krymských Tatarů na shromáždění v Kyjevě k výročí masové deportace tohoto etnika z poloostrova v roce 1944.

Kyjev podle Zelenského s tím, jak pokračuje válka mezi Ruskem a Ukrajinou, získává stále větší podporu dalších zemí pro svou snahu o opětovné získání poloostrova. Bez toho podle něj nebude možné v kontextu mezinárodních vztahů znovu hovořit o míru.

„Připravujeme se na znovuzačlenění Krymu. Podepsal jsem dekret o vzniku poradního sboru pro reintegraci a ukončení okupace našeho Krymu a Sevastopolu,“ oznámil Zelenskyj.

Rusko protiprávně anektovalo Krymský poloostrov v roce 2014. Loni v únoru pak podniklo rozsáhlou invazi na ukrajinský východ, sever a jih a nejeví žádné známky toho, že by chtělo Krym - kde má přístav jeho černomořská flotila - opustit. Kyjev opakovaně uvádí, že získání Krymu je jedním z jeho klíčových cílů v současném konfliktu.

USA oznámily další sankce vůči Rusku, týkají se obcházení předchozích opatření

Spojené státy oznámily nový balíček sankcí vůči Rusku v reakci na jeho více než rok trvající útočnou válku na Ukrajině. Krátce před oficiálním začátkem summitu G7 v japonské Hirošimě to uvedl vysoce postavený americký vládní činitel. Cílem nových opatření je mimo jiné zamezit obcházení už zavedených sankcí. S podobným návrhem nedávno přišla Evropská unie v rámci svého už jedenáctého balíku sankcí vůči Rusku.

Ruská agrese vůči Ukrajině bude jedním z hlavních témat summitu skupiny velkých světových ekonomik G7, který začíná v pátek a končí v neděli. Všechny zúčastněné země, tedy kromě Spojených států také Kanada, Francie, Německo, Itálie, Británie a hostující Japonsko, v konfliktu podporují Kyjev a očekává se, že představí svá vlastní sankční opatření.

Nový sankční balík Spojených států podle nejmenovaného amerického činitele „Rusku ještě víc ztíží podněcování válečné mašinérie“ a „výrazně omezí přístup Ruska k výrobkům nezbytným pro jeho bojeschopnost“. Zabránit mají zhruba 70 subjektům z Ruska a dalších zemí v obchodu se zbožím americké výroby, uvedl činitel, podle kterého se sankce dotýkají celkem 300 jedinců, organizací, společností, letadel a lodí napříč Evropou, Blízkým východem a Asií.

Zdroje: