Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Mezi britskými dětmi přibývá kuřáků elektronických cigaret, reklamy na ně vidí na každém kroku

Mezi britskými dětmi přibývá kuřáků elektronických cigaret, reklamy na ně vidí na každém kroku
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ve Velké Británii vzrostl v posledním roce počet dětských uživatelů elektronických cigaret o 50 procent. Ukázal to průzkum britské společnosti zabývající se veřejným míněním YouGov provedený mezi 2 656 mladými lidmi v březnu a dubnu.

Míra vapingu vzrostla u dětí ve věku mezi jedenácti až sedmnácti lety z loňských 7,7 procenta na 11,6 procenta. Počet dětí, které přiznaly, že zkusily elektronickou cigaretu jednou či dvakrát, se v posledních devíti letech přibližně zdvojnásobil.   

V roce 2014 to bylo 5,6 procenta a letos o 11,6 procenta dětí. Celkem 40 procent dětí chtělo vaping jen zkusit, 19 procent se chtělo připojit k ostatními uživatelům e-cigaret a 14 procent motivovaly příchutě, uvedla televize Sky News.

Jen dvě procenta dotázaných dětí vapují každý den. Celkem 63 procent dětských respondentů, kteří vyzkoušeli e-cigaretu jednou či dvakrát, nikdy předtím nekouřilo. Ovšem 71 procent z dotázaných už někdy předtím zkušenost s vapingem mělo.

Prodej e-cigaret je osobám mladším osmnácti let zakázán. Přesto se postupně rozšířily i mezi děti. Trh postupně zahltily rovněž jednorázové e-cigarety, které lze sehnat na každém rohu. K zakoupení jsou na benzinkách, v trafikách a běžných obchodech.

Užívání jednorázových e-cigaret u vapujících dětí podle průzkumu vzrostlo ze 7,7 procenta v roce 2021 na 69 procent v roce letošním.

Zavádějící marketing  

Organizace YouGov svým průzkumem poukázala na špatné zacílení marketingu výrobců e-cigaret. Na jejich reklamy narazily děti v obchodech, autobusech i na sociálních sítích, jako je Facebook, Instagram a TikTok.

Téměř polovina dětí oslovených v průzkumu viděla reklamu propagující vapování právě na čínské sociální platformě, 29 procent na YouTube, 24 procent na facebooku a 11 procent v autobusech, napsal web The Independent.

Vyjádřila se k tomu i Deborah Arnottová, výkonná ředitelka charity Action on Smoking and Health (ASH), pro niž byl průzkum vypracován. Podle ní je namístě přísná regulace marketingu v tomto odvětví, který by neměl být „přátelský k dětem“.

Výrobci e-cigaret by měli svůj marketing cílit na dospělé kuřáky, kteří se chtějí vzdát klasických cigaret. „Vaping je pro kuřáky bezpečnější a lepší než kouření, ale neměl by se podsouvat dětem,“ řekl Geoff Worsley ze Severního Walesu. Právě on přišel s peticí „Stop Children Vaping - More Regulation Now“, která získala více než stovku tisíc podpisů. „Rodiče jako já vyzývají vládu, aby jednala a chránila děti před vapingem a kouřením,“ uvedl Worsley.

Vaping na vzestupu

Vaping nabývá ve světě na popularitě. V roce 2011 bylo podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) na světě sedm milionů uživatelů e-cigaret a do sedmi let jejich počet stoupl na 41 milionů.

V roce 2021 vzrostl podle odhadů počet uživatelů e-cigaret na 55 milionů, upozornil web SingleCare. Tento trh aktuálně dosahuje 22 miliard dolarů. Největšími trhy s e-cigaretami jsou USA, Velká Británie a Japonsko.

E-cigarety jsou považovány za zdravější variantu klasických cigaret. Řada expertů se domnívá, že jsou zdravotní rizika elektronických cigaret oproti těm klasickým nižší o 95 procent. Jde však stále o příliš mladý a nedostatečně prozkoumaný vynález.

WHO v roce 2019 konstatovala, že podle vědeckých důkazů nejsou tyto výrobky méně škodlivé než klasické cigarety. Podle Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) nejsou důkazy, že mohou e-cigarety pomoci lidem v odvykání od nikotinu.

Žádné bezpečné tabákové výrobky totiž neexistují. Americká televize CNN upozornila na několik studií, podle nichž představují e-cigarety zdravotní rizika. Jeden výzkum zjistil, že jsou méně účinné v odvykání než jiné k tomu určené výrobky.  

Elektronické cigarety mohou podle jiných odborných prací produkovat řadu chemikálií zvyšujících rizika plicních a srdečních chorob. U dospívajících může podle odborníků dojít dokonce i k poškození mozku.

Zdroje:
CNN, The Independent, Sky News, SingleCare