Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 23°C Skoro jasno

Zelenskyj střídá ministra obrany. Reznikova nahradí krymský Tatar Umerov

Zelenskyj střídá ministra obrany. Reznikova nahradí krymský Tatar Umerov
Oleksij Reznikov. Sbohem a šáteček. | zdroj: Profimedia

Jedna z nejvýraznějších postav ukrajinského vzdoru vůči ruské invazi a klíčová figura v ukrajinské vládě odchází z klíčové pozice ve vládě.

Přichází Tatar z Krymu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že požádá parlament, aby odvolal ministra obrany Oleksije Reznikova a na jeho místo navrhne Rustema Umerova, šéfa hlavního ukrajinského privatizačního fondu.

Oznámení v Zelenského pravidelném večerním videoposelství k národu připravuje půdu pro největší otřes ukrajinského obranného aparátu během války, píše agentura Reuters.

„Rozhodl jsem se vyměnit ministra obrany Ukrajiny. Oleksij Reznikov má za sebou více než 550 dní plnohodnotné války,“ řekl Zelenskyj. „Domnívám se, že ministerstvo potřebuje nové přístupy a jiné formáty interakce jak s armádou, tak s celou společností,“ dodal.

Server Nexta píše, že Reznikov bude vyslán jako velvyslanec do Británie. 

Změnu ministra obrany musí schválit parlament, tam má ale Zelenskyj většinu.

Umerov, jednačtyřicetiletý bývalý poslanec, který je původem krymský Tatar, stojí v čele ukrajinského Fondu státního majetku od září 2022. Hrál roli v citlivých válečných jednáních, například o dohodě o vývozu obilí přes Černé moře.

Nezvládl korupci 

Reznikov vede ministerstvo obrany od konce roku 2021. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 opakovaně naléhal na své západní spojence, aby Kyjevu poskytli těžkou techniku, a umožnili tak zahájit další protiofenzivu proti Rusku. V průběhu konfliktu se stal jednou z nejvýraznějších tváří ukrajinského odporu proti ruským invazním silám.

Ukrajinským ministerstvem obrany ale na začátku letošního roku otřásly korupční skandály, které vedly k propuštění několika vysoce postavených představitelů. Aféru odstartovaly informace ukrajinských médií, která psala o podezření na předražené nákupy stravy pro vojáky.

Nedávno k ní přibyla korupce u odvodů, kdy za úplatu pomáhali úředníci mužům v branném věku utíkat za hranice. Zelenskyj v reakci propustil šéfy všech oblastních odvodových center. 

Skandály na ministerstvu musel nést Zelenskyj nelibě. Potírání korupce bylo jedním z hlavních bodů jeho prezidentství. Tento týden prezident navrhl, aby se korupce za stanného práva rovnala velezradě. 

Umerovovu týmu se přitom v privatizačním fondu dařilo uzavírat prostor pro korupci, píše Nexta.

Zdroje:
ČTK, NEXTA