Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Ukrajina NATO posílí, tvrdí Zelenskyj; lídři se shodli na urychlení procesu vstupu

Aktualizováno: Ukrajina NATO posílí, tvrdí Zelenskyj; lídři se shodli na urychlení procesu vstupu
Volodymyra Zelenského s manželkou Olenou přivítal ve Vilniusu litevský prezidentský pár | zdroj: Profimedia

Ukrajina posílí Severoatlantickou alianci, prohlásil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v centru Vilniusu, kde jedná summit NATO. Podle jeho slov si Ukrajina zaslouží, aby mohla vstoupit do bloku, díky němuž bude bezpečnější.

Lídři Severoatlantické aliance chvíli předtím oznámili, že se shodli na odstranění Akčního plánu členství z procesu připojení Ukrajiny k NATO, což má ukrajinský vstup zkrátit ze dvou kroků na jeden, a tedy urychlit. Konkrétní termíny ovšem neuvedli.

„NATO učiní Ukrajinu bezpečnější, Ukrajina učiní NATO silnější,“ řekl Zelenskyj. „Dnes jsem se vydal na cestu sem (do Vilniusu) s vírou v rozhodnutí, s vírou v partnery, s vírou v silné NATO. V Severoatlantickou alianci, která neváhá, neztrácí čas a neohlíží se na žádného agresora,“ uvedl o chvíli později Zelenskyj na twitteru.

 „A rád bych, aby se tato víra stala důvěrou - důvěrou v rozhodnutí, která si zasloužíme - zasloužíme si je všichni a očekává je každý bojovník, každý občan, každá matka, každé dítě. A je to příliš velké očekávání? NATO poskytne Ukrajině bezpečnost. Ukrajina učiní alianci silnější,“ dodal Zelenskyj a zopakoval tak prohlášení, které učinil před davy v centru Vilniusu.

NATO dnes Ukrajinu formálně do svých řad nepozvalo ani Kyjevu nenabídlo časový harmonogram vstupu. Zelenskyj ještě předtím kritizoval jako „absurdní“ skutečnost, že aliance nestanovila časový plán dosažení ukrajinského členství.

Na otázku ohledně Zelenského kritiky dnes Stoltenberg odpověděl: „Nikdy v minulosti nebylo ze strany NATO vysláno silnější poselství, a to jak pokud jde o politické poselství o dalším směřování členství, tak o konkrétní podporu ze strany spojenců NATO.“ Předchozí procesy přistoupení podle Stoltenberga nikdy nebyly provázeny časovými harmonogramy, ale byly založeny na splnění podmínek.

Lídři NATO schválili plán obrany proti Rusku

Jak oznámil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, aliance Ukrajinu formálně pozve do svých řad až ve chvíli, kdy s tím členské země budou souhlasit a budou splněny všechny stanovené podmínky. Kyjev tak na summitu nezískal pozvánku k připojení ani jeho harmonogram. Lídři NATO také schválili plán obrany proti Rusku, vyžaduje zvýšené investice.

profimedia-0788513156 Účastníci summitu NATO ve Vilniusu | zdroj: Profimedia

„Potvrdili jsme, že Ukrajina se stane členem NATO, a dohodli jsme se na zrušení požadavku na Akční plán členství,“ řekl Stoltenberg novinářům. „Budoucnost Ukrajiny je v NATO,“ uvádí se v prohlášení, na němž se dnes vedoucí představitelé aliance shodli. Euroatlantická integrace Kyjeva podle dokumentu přesáhla potřebu Akčního plánu členství.

Stoltenberg zdůraznil, že nejdůležitější je zajistit, aby Ukrajina zvítězila v nynější válce s Ruskem, protože pokud se tak nestane, „nelze o členství vůbec jednat“. Ukrajina se nyní nemůže stát členem aliance nejen kvůli ruské invazi, ale také proto, že nesplňuje některé podmínky, uvedl Stoltenberg. „Jednou z nich je úroveň nebo rozsah, v jakém se zabývá modernizací obranných a bezpečnostních institucí a posílením své správy, včetně boje proti korupci,“ řekl.

Takzvaný Akční plán členství (MAP - Membership Action Plan) je předstupněm plného začlenění do NATO; zahrnuje doporučení a praktickou podporu ze strany NATO pro konkrétní země, které se chystají do aliance vstoupit. Ukrajina zájem o alianční členství projevila již v roce 2008, ale na tehdejším bukurešťském summitu NATO pozvánku nedostala.

Členové NATO a summitu schválili nejpodrobnější obranné plány od konce studené války, oznámil Stoltenberg. Nová strategie, kterou spojenci připravili pro případ ruského útoku a případně teroristické hrozby, počítá mimo jiné s dramatickým zvýšením počtu vojáků připravených rychle nastoupit do akce a vyžaduje další zvyšování armádních rozpočtů, řekl Stoltenberg.

Nová strategie kolektivní obrany podrobně popisuje, jak by NATO v budoucnu bránilo každý kout svého území. Rozděluje alianci na tři geografické zóny, přičemž je chápána především jako odpověď na obavy z ruského útoku.

Zdroje: