Dnes je neděle 5. května 2024., Svátek má Klaudie
Počasí dnes 22°C Dešťové přeháňky

Budeme na Ukrajině vyrábět další a další zbraně, slibuje Zelenskyj

Budeme na Ukrajině vyrábět další a další zbraně, slibuje Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že jeho země zintenzivní výrobu zbraní nutných pro obranu před ruskou invazí. Kromě dělostřeleckých granátů a munice by podle něj Ukrajina měla vyrábět také drony, rakety a obrněná vozidla, prohlásila hlava ukrajinského státu v noci na dnešek ve svém pravidelném videoposelství.

Today I held a separate meeting on our Ukrainian arms production. The Ministry of Strategic Industries, Ukroboronprom, and heads of domestic production facilities. Artillery made in Ukraine. Shells made in Ukraine. Drones, missiles, armored vehicles. We are maximizing production capacity. Ukraine can do it. Funding is available. Our defense industry will yield better results. There was also a report by law enforcers on the inspection of the military medical commissions across the country. We are bringing this issue for consideration by the National Security and Defense Council. We will present the report and decision to the public. I thank everyone who works for Ukraine! Glory to each of our warriors! Glory to Ukraine!

Zveřejnil(a) Володимир Зеленський dne Pondělí 28. srpna 2023

„Zvyšujeme rozsah výroby na maximum. Ukrajina to dokáže. Financování je zajištěno. Náš obranný průmysl přinese dobré výsledky,“ řekl Zelenskyj s tím, že se sešel se zástupci zbrojního průmyslu, aby zajistil další nárůst výroby.

Ukrajinské vedení opakovaně deklarovalo, že ze země učiní jednoho z největších výrobců zbraní. Současná protiofenziva, jejímž cílem je vypudit ruská vojska z ukrajinského území, je závislá na přísunu obrovského množství munice a zbraní. Dosud země spoléhá především na vojenskou pomoc od západních spojenců.

Zelenskyj také řekl, že Ukrajina musí vytvořit podmínky pro to, aby byla schopná provozovat stíhací letouny F-16, které tento měsíc Ruskem napadené zemi přislíbilo dodat Nizozemsko, Dánsko a Norsko. „Z politického hlediska už bylo učiněno vše. Klíčové je nyní kvalitně a rychle připravit infrastrukturu. A to je již vojenský úkol,“ dodal.

Prezident také coby vrchní velitel ozbrojených sil nařídil armádě, aby se připravila na zimu a byla schopna chránit energetickou infrastrukturu, která byla v minulosti terčem opakovaných ruských vzdušných útoků.

Zdroje: