Dnes je čtvrtek 9. května 2024., Svátek má Ctibor
Počasí dnes 6°C Polojasno

Prolomili jsme ruskou obranu u Záporoží, tvrdí ukrajinský generál

Prolomili jsme ruskou obranu u Záporoží, tvrdí ukrajinský generál
Ukrajinský tank v záporožské oblasti. | zdroj: Profimedia

Ukrajinské jednotky po týdnech usilovného odminovávání prolomily první ruskou obrannou linii u Záporoží. V rozhovoru pro britský nedělník The Observer to řekl jeden z nejvýše postavených ukrajinských generálů Oleksandr Tarnavskyj, který má na starosti protiofenzívu na jihu země.

Armáda podle generála nyní očekává rychlejší územní zisky při postupu na slabší druhou linii, kterou na jihu Ukrajiny ruští okupanti vybudovali.

Rusové ztratili část výhody

„Nyní se nacházíme mezi první a druhou ruskou obrannou linií,“ sdělil Tarnavskyj několik dní poté, co vedení armády oznámilo symbolické vítězství, když znovudobylo obci Robotyne.

Tarnavskyj odhadl, že Rusko věnovalo 60 procent svého času a zdrojů na vybudování první obranné linie a pouze po 20 procent na druhou a třetí linii.

Nyní, když bylo minové pole prolomeno, ztratili Rusové velkou část své výhody. „Mezi první a druhou linií obrany je velmi velký rozdíl,“ pravil Tarnavskyj.

Rozsáhlé minové pole zastavilo ukrajinské jednotky na několik týdnů, zatímco vojáci pomalu pěšky čistili útočnou trasu. Ruské jednotky zatím „jen stály a čekaly na ukrajinskou armádu“, vysvětlil generál.

Podle agentury AFP se však zdá, že rozhovor je součástí ukrajinské snahy rázně odmítnout kritiku zaznívající z některých míst na Západě, podle které je protiofenzíva zahájená v červnu s cílem získat zpět území dobytá Ruskem příliš pomalá.

Pohled růžovými brýlemi?

Zdánlivě pomalý vojenský pokrok během léta posílil hlasy, které vyzývaly k jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o ukončení války.

Tarnavskyj vysvětlil, že ukrajinská armáda se zdržela v protiofenzívě, protože „strávila více času, než se očekávalo, odminováním území“ obsazených Rusy. „Také evakuace zraněných pro nás byla bohužel obtížná. A to také zkomplikovalo náš postup,“ dodal a přiznal, že armáda utrpěla značné ztráty.

„Nepřítel čerpá své rezervy nejen na Ukrajině, ale i v Rusku. Dříve nebo později Rusům dojdou jejich nejlepší vojáci. To nám dá příležitost zaútočit na ně více a rychleji,“ řekl generál. „Všechno teprve přijde,“ ujistil.

Zdroje:
ČTK, The Observer