Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Aktualizováno: Zelenskyj děkoval Česku za pomoc. Rusko podle něj nechce válku na Ukrajině zastavit

Aktualizováno: Zelenskyj děkoval Česku za pomoc. Rusko podle něj nechce válku na Ukrajině zastavit
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dnešním projevu k oběma komorám českého Parlamentu také vyzval, aby byl udělen Ukrajině status kandidátské země Evropské unie | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes vystoupil na dálku před českými zákonodárci.

(AKTUALIZOVÁNO, 15:18) Ruský vpád na Ukrajinu je pouze prvním krokem, který potřebuje vedení Ruska, aby si otevřelo cestu k dalším státům. V zemi se odehrává bitva o budoucnost Evropy. V dnešním videoprojevu ke Sněmovně a k Senátu to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Českému lidu a státu poděkoval za vřelé přijetí ukrajinských uprchlíků. Zároveň zmínil, že Česko Ukrajině pomohlo významnými zbraněmi tehdy, když byly nejvíce zapotřebí. „Ale můžete si být jisti, že tím jste podpořili i sami sebe, svoji vlastní svobodu i vlastní život,“ poznamenal. Podpora by podle Zelenského měla trvat do dosažení vítězství.

Prezident v projevu několikrát použil výrok „Jsme s vámi, buďte s námi,“ kterým se Český rozhlas v roce 1968 obracel k české veřejnosti. „Když ukrajinský lid bojuje za svou svobodu proti krutému ruskému vpádu, můžeme říci, že právě s těmito slovy se obracíme ke všem národům Evropy, demokratického světa,“ řekl Zelenskyj.

„Stejně jako v minulosti je ruský vpád na Ukrajinu pouze prvním krokem, který potřebuje vedení Ruska, aby si tím otevřelo cestu k dalším státům a k podrobení dalších národů,“ doplnil prezident. „Došlo to tak daleko, že oficiálně například vyhrožují, že zruší uznání státní nezávislosti pobaltských států,“ uvedl.

Ruské tanky, které přepadávají ukrajinská města, musejí být zastaveny a vyhnány z území nezávislé Ukrajiny, aby nemohly nikdy dojet do Prahy, Ostravy, Brna, Plzně, Karlových Varů, ani do žádného jiného města na kontinentu, řekl prezident. „Právě na Ukrajině a právě nyní se odehrává bitva o budoucnost Evropy,“ dodal.

„I když v některých státech existují politici, kteří se bojí možnosti, že svoboda vyhraje a tyranie prohraje, myslím, že mezi vašimi lídry takoví politici nejsou, protože čeští lidé velice dobře znají různé příklady, čím končí kompromisy, které činíme vůči tyranům,“ uvedl Zelenskyj. Ukrajina by podle něj měla obdržet dostatečně silné zbraně i finanční pomoc, aby mohla dosáhnout vítězství. Kritizoval také, že Rusko nadále vydělává na prodeji energetických surovin.

Zelenskyj od ruské invaze na Ukrajinu promluvil on-line z Kyjeva v mnoha parlamentech, včetně evropského, britského, německého, izraelského a slovenského, a také v americkém Kongresu.

(10:20, původní zpráva) Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupí dnes dopoledne na dálku před českými zákonodárci. Poslanci a senátoři vyslechnou jeho projev tlumočený z ukrajinštiny do češtiny ve svých sídlech. Přenášet se bude na velkoplošné obrazovky, které patří ke stálému vybavení jednacích sálů obou komor.

Zelenskyj od ruské invaze na Ukrajinu promluvil on-line z Kyjeva v mnoha parlamentech, včetně evropského, britského, německého, izraelského a slovenského, a také v americkém Kongresu.

V projevech obvykle děkuje za podporu a žádá, aby ji země zintenzivnily. Hovoří také o ukrajinských potřebách či sankcích vůči Rusku.

Dnešnímu vystoupení ukrajinského prezidenta budou předcházet projevy předsedů Senátu a Sněmovny Miloše Vystrčila a Markéty Pekarové Adamové a premiéra Petra Fialy.

Po Zelenského projevu by měl Senát opětovně odsoudit ruskou agresi včetně blokády vývozu ukrajinského obilí do Afriky a mimo jiné vyzvat Evropskou radu, aby za týden udělila Ukrajině postavení kandidátské země EU.

Poslanci mají jednat na téma „podpory územní celistvosti Ukrajiny a odsouzení válečné agrese Ruské federace“.

Zdroje: