Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Českem rezonují noví kandidáti do prezidentských voleb. Kdo je největší favorit?

Českem rezonují noví kandidáti do prezidentských voleb. Kdo je největší favorit?
zdroj: Tisková zpráva

Přímá volba prezidenta slibuje pokaždé obrovskou pozornost společnosti. Velké kampaně, vyjádření v médiích a předvolební debaty, to vše nás v následujícím půl roce čeká. Zajímavých a zvučných kandidátů je hned několik. Někteří další velmi pravděpodobně ještě přibydou. Čas ale neúprosně běží a ideální čas na zahájení kampaně je nyní. Volba prezidenta republiky musí proběhnout nejpozději třicet dní před osmým březnem. Je tedy předběžně naplánovaná na přelom ledna a února 2023 a pokud některý kandidát nezíská ve volbě nadpoloviční většinu, dočkáme se druhého kola s dvěma nejúspěšnějšími kandidáty.

Hned několik povinností musí splnit kandidáti na prezidenta republiky. Od věkových omezení, přes petici podepsanou padesáti tisíci podporovateli nebo vyjádřenou podporu od poslanců či senátorů, až po limit financování kampaně, který činí čtyřicet milionů korun a kontroluje se přes transparentní účet. Stávající prezident Miloš Zeman už dle ústavy kandidovat nemůže, protože byl ve funkci dvě volební období za sebou. Je načase předat hradní místo dalšímu zájemci. Těch je hned několik oficiálních a i těch zatím neoficiálních, mezi které se řadí i expremiér a lídr politického hnutí ANO Andrej Babiš. Ten sice zahájil mohutnou kampaň pod sloganem „Za Babiše bylo líp,“ kterou lze vidět na billboardech a vyrazil ve svém karavanu do regionů, kde promlouvá k voličům a navštěvuje velké kulturní akce, ale o oficiální kampaň se dle jeho slov nejedná. Většina populace nicméně o jeho kandidatuře nepochybuje. Odložení oficiálního oznámení tak buď může být marketingový tah, nebo se jeden z nejbohatších lidí v republice chce vyhnout peněžnímu limitu na kampaň. Tak jako tak je Babiš jeden z největších favoritů do prezidentské volby. V těsném závěsu za ním je armádní generál Petr Pavel, který má bohaté diplomatické zkušenosti z dob kdy vykonával funkci předsedy vojenského výboru NATO. Jeho odpůrci mu vyčítají členství v KSČ před rokem 1989. Na oba nejzvučnější kandidáty si už nyní můžete vsadit u Fortuny. Postupem času se jejich šance mohou zvyšovat a je třeba tipovat rychle ve výhodných kurzech, využít k tomu můžete i nováčkovský bonus. Sázet jde pochopitelně i na ostatní kandidáty. Pokud věříte, že se dočkáte kandidatury Petra Fialy, Miloše Vystrčila nebo Víta Rakušana, stačí si vybrat. Vysoko se pohybuje i ekonomka a vysokoškolská pedagožka Danuše Nerudová, která působila i jako rektora Mendelovy univerzity v Brně. Největší favoritka mezi ženami slibuje efektivní komunikaci okolo inflační krize. Její odpůrci ale namítají, že prezident má u nás spíše reprezentativní funkci a povinnosti než ty ryze výkonné. 

Opomenout nemůžeme ani senátora Pavla Fischera, který měl velmi dobré výsledky už v poslední prezidentské volbě. Bývalý poradce Václava Havla skončil třetí za Jiřím Drahošem a neprošel tak do druhého kola. Počítá se i s kandidaturou Marka Hilšera. Oficiálně kandiduje i bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Velké šance se dávají i Josefu Středulovi, kterého podpořil i stávající prezident Miloš Zeman. Středula je šéfem odborů a očekává podporu především od levicově smýšlejících voličů. Preference se logicky ještě budou měnit dle úspěšnosti kandidátů v debatách a při sbírání podpisů. Už nyní si můžete vsadit i na pohlaví budoucí hlavy státu.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána. 

Zdroje:
Inzerce