Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Zdravotní péči čeká revoluce. Díky nositelné elektronice

Zdravotní péči čeká revoluce. Díky nositelné elektronice
Tato helma například podle jejích tvůrců brání vypadávání vlasů. Stojí ovšem necelých 800 dolarů (kolem 19 tisíc korun) | zdroj: Profimedia

Elektronické náramky a chytré hodinky už pronikly do fitness i světa geeků a derou se ještě dál. Rodí se tak nová podoba osobního zdravotnictví, založená na neustálém sledování a velkých datech.

Jít v Česku k "obvoďákovi" bývá někdy za trest. "A nemáte to ze stresu? Tak dáme antibiotika a uvidíme," slyšel už určitě někdy každý z nás. Není divu, že se mnozí raději při řešení zdravotních potíží začínají spoléhat sami na sebe. Nositelná elektronika jim v tom může pomoci. Ještě výrazněji by ale mohla pomoci skutečným odborníkům, pokud by ji chtěli brát vážně.

U nás to zatím příliš "nehrozí", v jiných částech světa už ano. Gadgety, které dokážou prakticky neustále sledovat váš srdeční rytmus, teplotu těla, pohybovou aktivitu, spánek nebo jídlo, poskytují lékařům cenná data, která pak mohou pomoci určit diagnózu nebo další postup léčby. Dlouhodobé sledování v řádu let pak přináší ještě nedávno jen těžko dostupné údaje, z nichž se mohou zrodit nové medicínské postupy.

Kouzlo nositelné elektroniky, třeba i v podobě chytrého oblečení, totiž nespočívá ve využití pouze pro osobní zdraví, nýbrž v agregování (anonymizovaných) dat od tisíců a milionů uživatelů. V takové záplavě údajů už lze vysledovat důležité závislosti. Celé odvětví je ale teprve v začátcích a skutečné benefity se začnou dostavovat v následujících letech a dekádách.

Co všechno můžete nosit?

Specializovaný obchod Amazon Wearable Marketplace nicméně už dnes nabízí nepřeberné množství hračiček, které si na sebe můžete navěsit, připnout, nazout nebo přilepit. UpRight (130 dolarů, tedy přes tři tisíce korun) je třeba zařízení, které si přilepíte na holá záda a ono hlídá, jestli chodíte a sedíte rovně. Tinké (119 dolarů, necelé tři tisíce korun) je malá krabička, která sleduje dýchání, srdce a obsah kyslíku v krvi. Doprovodná aplikace pro smartphone pak lidem doporučuje, jak zvládat stres a relaxovat.

AliveCor (v přepočtu téměř pět tisíc korun) je zařízení, které neustále vytváří váš elektrokoardiogram (ECG). AirSonea (přes čtyři tisíce korun) zase analyzuje dýchací vzorce a umí vám pomoci s astmatem.

Nejnovější typy gadgetů, jako je fitness náramek LVL, pak hlídají, zda jste správně zavodnění a pokud ne, upozorní vás, abyste se napili. A v neposlední řadě se už objevují i zařízení zaměřující se na mozek, jako je třeba Muse. Speciální elektronická čelenka doplněná o sluchátka vám umožní lépe meditovat, relaxovat, a zbavit se tak stresu. Taková sranda ale není zadarmo, Muse koupíte v přepočtu za osm tisíc korun.

Revoluce na trhu se zdravím?

Chytrý telefon je pochopitelně klíčovým doplňkem pro většinu nositelné elektroniky. Jen málokterý přístroj se obejde bez něj. Je takříkajíc "mozkem" pro všechny náramky, čelenky a přívěsky, které jsou vlastně jen senzory. Umožňuje sesbíraná data zpracovat a přehledně zobrazit, případně sdílet s doktory nebo kýmkoliv chcete.

Částečně se bez něj můžete obejít, pokud využijete chytré hodinky jako Apple Watch, Samsung Gear, Pebble a podobné, které mívají většinou již zabudované některé zdravotní a fitness senzory i aplikace.

S úplně novým přístupem ke sledování zdravotního stavu přišla aktuálně americká společnost ADT, která se dříve zabývala především domácím zabezpečením. Jenže chytré hlavy zjistily, že s pomocí všech kamer a dalších senzorů, které mají dům hlídat proti nezvaným návštěvníkům, lze stejně dobře hlídat i jeho obyvatele. A ze zaznamenaných vzorců chování vyčíst jejich zdravotní stav.

A nejen to, dokonce ho až na několik dnů dopředu předvídat - vstáváte pár dnů z postele o půl hodiny později? Navštěvujete častěji koupelnu? Vypadá to, že na vás něco leze!

Ačkoliv tak hluboký vstup do soukromí může být pro někoho nepřijatelný, faktem je, že z hlediska korporací jde o zatím značně neprozkoumané území. Přitom se ve sledování obyvatelů domácností skrývá obrovský potenciál, čehož si jsou vědomy nejen Facebook a Google (viz. nedávná akvizice společnosti Nest), ale i menší firmy jako Alarm.com, výrobce domácích zabezpečovacích gadgetů, nebo MivaTek, který vyrábí domácí sledovací zařízení pro seniory nebo v domácnosti se zotavující pacienty.

Zdraví je byznys za biliony dolarů a tak není divu, že se v něm chce angažovat kdekdo, od výrobců nositelné elektroniky po tvůrce domácího zabezpečení. Na druhou stranu, už dnes se například ve stárnoucím Japonsku projevuje nedostatek sociálních pracovníků, kteří by se mohli o seniory starat. A sledovací zařízení, včetně nositelné/domácí elektroniky, v tom může být velkým pomocníkem.

Autor je šéfredaktor www.hybrid.cz

Zdroje:
Vlastní