Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Zaorálek zůstane ministrem kultury, ČSSD do čela ministerstva zahraničí navrhne Kulhánka

Zaorálek zůstane ministrem kultury, ČSSD do čela ministerstva zahraničí navrhne Kulhánka
Lubomír Zaorálek zůstane ministrem kultury, chce dokončit rozdělanou práci | zdroj: Czech News Center / Rusinova Maria / CNC / Profimedia

Lubomír Zaorálek zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium ČSSD. 

Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Nový ministr

Vicepremiér, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček původně nabídl pozici ministra zahraničí Zaorálkovi, který však dal najevo, že chce nadále řídit resort kultury.

Pokud by Zaorálek změnu přijal, nastoupil by na ministerstvo kultury poslanec ČSSD a náchodský starosta Jan Birke. Českou diplomacii nyní dočasně vede Hamáček poté, co byl v pondělí odvolán Tomáš Petříček.

Jakub Kulhánek je k dlouholetým spolupracovníkem špiček sociálních demokracie, Radil například bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a je mezi nejbližšími spolupracovníky šéfa ČSSD Jana Hamáčka.

Kulhánek zastával také pozici náměstka pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální na ministerstvu zahraničí v době, kdy úřadu šéfoval Zaorálek. Náměstkem byl také na ministerstvu obrany. Studoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově v Praze, magisterský titul má z washingtonské Georgetown University.

Jakub Kulhánek se podle serveru iHned.cz dostal mezi nejvlivnější osoby na ministerstvu vnitra po nástupu Jana Hamáčka. Kulhánek pracoval také jako náměstek na ministerstvu obrany a zahraničí, ale musel odejít, když neprošel opakovaným výběrovým řízením na svou pozici. A poté přešel ze státní správy do čínské společnosti CEFC Europe. Hlavní tváří této společnosti je Jaroslav Tvrdík. Některými experty byl v roce 2018 Kulhánek vnímaný jako možné bezpečností riziko právě kvůli napojení na tuto společnost. CEFC je totiž často vnímaná jako součást infiltrace Číny do politiky.

„V minulosti jsem působil ve firmě jako externí konzultant a mimo jiné jsem se věnoval analýze investičních projektů a regulačnímu prostředí v EU,“ vyjádřil se k tomu Kulhánek. „Má bezpečnostní prověrku na přísně tajné. Postupuje tak, jak mu ukládá zákon. O všech svých aktivitách informuje Národní bezpečnostní úřad,“ sdělil pak Hamáček.

Zaorálek chce dokončit rozdělanou práci 

O nominaci už byl podle Onderky informován prezident Miloš Zeman, který jmenuje a odvolává členy vlády na návrh jejího předsedy. „Pan prezident o jménu ví. Nevím o tom, že by sdělil jakékoli výhrady,“ řekl Onderka. Více se k věci podle něj vyjádří ve středu Hamáček. Onderka očekává, že ke jmenování nového ministra dojde v řádu dnů.

Zaorálek byl podle Onderky logickou první volbou, protože už dříve českou diplomacii vedl. ČSSD měla jistotu, že by zastával proevropský a proalianční program sociální demokracie. „Ukázalo se, že Lubomír Zaorálek chce dokončit svoji misi na ministerstvu kultury, že chce dokončit rozdělanou práci, kvůli které na ministerstvo nastoupil. Proto sociální demokracie vyhověla jeho přání,“ doplnil Onderka.

Birke, který měl Zaorálka v čele ministerstva kultury nahradit, dnes uvedl, že se o práci na ministerstvu neucházel, ale byl požádán, aby se jí ujal jako krizový manažer do říjnových sněmovních voleb. Vzhledem k tomu, že varianta padla, není aktuální ani jeho pomoc v resortu. Dodal, že má spoustu práce v Náchodě i ve Sněmovně, zmínil například zákon o dostupném bydlení.

Zdroje: