Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zakynthos: Ostrov krásných pláží a ohrožených želv

Zakynthos: Ostrov krásných pláží a ohrožených želv
zdroj: Unsplash

Traduje se, že na Zakynthosu zažijete plážový písek nejjemnější, moře nejmodřejší a vůně květů nejomamnější. Kromě toho si právě tady můžete zaplavat ve společnosti karet obecných, což je zážitek na celý život.

I kdyby vaše dovolená na Zakynthosu měla za cíl pouhé setkání s karetami, nebyla by promarněná. Ostrov je jedno z mála míst v Evropě, kde se s nimi setkáte v přirozeném prostředí. Klidně si v jejich společnosti můžete zaplavat nebo si prohlédnout hnízdiště. V zátoce Laganas je dokonce jeden želví samec ochočený místním rybářem a jejich každodenních ranních setkání se můžete zúčastnit i vy, stačí si přivstat.

Jih patří želvám a tuleňům
Ostrov má po obvodu 123 kilometrů a velkou část tvoří písečné pláže. Dle většiny turistů se ty nejkrásnější najdou na jihu ostrova. Na vrcholku oblíbenosti je záliv Laganas a zrovna tady mají svůj domov karety. Mimochodem, nejsou to jen želvy, kterým se zde zalíbilo. Kromě nich tu žijí také bílí tuleni.

Jak spatřit karetu?
Snadněji, než byste čekali. Jednu želvu uvidíte určitě. Ostrov Marathonisi, který je jejich domovem, sám jako želva vypadá. S největší pravděpodobností však u této jedné nezůstanete. Většině turistů se poštěstí potkat želvu u pobřeží města Laganas. I přes čilý cestovní ruch sem želvy plavou často a jak jsme už zmínili, jeden samec do přístavu připlouvá každé ráno na schůzku se svým lidským přítelem. Když si zapůjčíte šlapadlo, můžete karety potkat i v moři a třeba si s nimi i zaplavat. Želvy se vyskytují po celém zálivu Laganas, spatříte je tedy i poblíž pláží Sekania nebo Gerakas.

Jestli dáváte přednost jistotě, využijte možnosti výletů lodí. Ostřílení mořští vlci dobře ví, kde karety potkat. Lodě vyplouvají přímo z městečka Laganas nebo z okolních letovisek a mají různé trasy. Záleží na vás, zda vám stačí plavání kolem “želvího ostrova” Marathonisi, nebo se rádi vykoupete třeba i v útrobách jeskyně. Na zmíněném ostrově uvidíte i želví hnízdiště, která jsou označena ohrádkou.

Ochrana zvířat na prvním místě
Velká popularita destinace se musí skloubit s ochranou zvířat, proto tu panuje několik omezení. Právě na vrcholu turistické sezony probíhá páření, kladení vajíček a líhnutí, na které želvy potřebují klid. V zátoce Laganas tak nejsou povoleny vodní sporty nebo stavění hradů z písku, které by mohly bránit želvám v cestě mezi mořem a pláží. Nejdůležitější je však klid v nočních hodinách, kdy probíhá páření a líhnutí vajíček. V noci je proto zakázán vstup na pláže. A protože má letiště koridor nad touto oblastí, i jeho provoz je omezen jen na létání přes den. Pokud vás ochrana a život želv zajímají, navštivte také záchrannou stanici Earth, Sea and Sky v obci Gerakas. Pořádají se zde podpůrné a vzdělávací akce.

Zdroje:
Inzerce