Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Dotace pro lidi zasažené tornádem se nakonec nesníží o dary z veřejných sbírek

Dotace pro lidi zasažené tornádem se nakonec nesníží o dary z veřejných sbírek
Tornádo poškodilo na Břeclavsku a Hodonínsku asi 1600 domů, dříve se mluvilo o 1200 budovách. V obcích pomáhali dobrovolníci | zdroj: Michal TUREK / MAFRA / Profimedia

Dotace z programu Živel se nebudou podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové snižovat o dary z veřejných sbírek. Lidé, kteří jsou pojištění, budou zvýhodněni.

Do celkových nákladů na obnovu bydlení se bude počítat místo celého pojistného plnění jen 70 procent. Úpravu doznala také možnost převodů vlastnického práva na byt či dům, nově je budou moci mezi sebou převádět například rodinní příslušníci. Na mimořádném jednání to dnes schválila vláda, sdělila ČTK Dostálová.

Původně měl kabinet rozhodovat pouze o vypuštění bodu, který určoval, že dary z veřejných sbírek se budou od dotací odečítat. Podle Dostálové bylo smyslem tohoto znění, aby faktura na jedny náklady nebyla proplacená dvakrát.

Někteří zástupci opoziční stran také kritizovali také přístup programu k lidem, kteří si platili pojištění. Například podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové vláda nastavila podmínky pomoci tak, že kdo byl zodpovědný a platil si pojištění, je na tom hůř než nepojištěný.

Program Živel vznikl na pomoc lidem na jižní Moravě a Lounsku zasažených tornádem. Mohou získat dotaci až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněného úvěru.

V případě čerpání zvýhodněné půjčky bylo dosud podmínkou, že dokud nebude splacena, nesmí žadatel převést vlastnické právo k obydlí nebo novému obydlí, na které byla podpora poskytnuta. Vláda dnes schválila úpravu, podle které majetek mezi sebou mohou převádět například rodinní příslušníci.

Žádosti o pomoc z programu Živel přijímá Státní fond podpory investic. S vyplněním formulářů pomáhají v zasažených obcích úředníci. Na jižní Moravě úředníci k pondělku přijali více než 300 žádostí na obnovu bydlení.

Tornádo na jižní Moravě podle organizace Člověk v tísni poškodilo na Břeclavsku a Hodonínsku zhruba 1600 domů, dříve se mluvilo o 1200 budovách.

Zdroje: