Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Zadrženo pět Čechů spojených s boji na východě Ukrajiny. Policie je podezřívá z podpory terorismu

Zadrženo pět Čechů spojených s boji na východě Ukrajiny. Policie je podezřívá z podpory terorismu
Policisté z NCOZ podle několika serverů v noci zasahovali po celé republice (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu v noci zadrželi pět lidí, které podezírají z teroristických činů kvůli zapojení do bojů na východě Ukrajiny na straně samozvané Doněcké lidové republiky.

Nikdo z nich zatím nebyl obviněn. Na webu o tom dnes informoval státní zástupce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství Praze. Zadržené české občany kriminalisté podle několik zpravodajských serverů podezírají, že jezdili bojovat na Ukrajinu na straně proruských separatistů, nebo takové cesty chystali či organizovali.

„Vrchní státní zastupitelství v Praze potvrzuje, že vykonává dozor nad policejním orgánem Národní centrálou proti organizovanému zločinu SKPV, Sekcí terorismu a extremismu, která vede trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu teroristického útoku, trestného činu financování terorismu a trestného činu podpory a propagace terorismu, přičemž tyto trestné činy souvisí se zapojením českých občanů do bojů na východě Ukrajiny na straně tzv. Doněcké lidové republiky. Policejní orgán zadržel pět fyzických osob, doposud nebyl nikdo obviněn. Policejní orgán provádí standardní úkony trestního řízení,“ uvedl dozorující žalobce.

Policie už oznámila, že případ nesouvisí s případem výbuchu muničního areálu ve Vrběticích, další informace má zveřejnit během dne.

Policisté z NCOZ podle několika serverů v noci zasahovali po celé republice. Někteří ze zadržených měli vyjíždět na Ukrajinu a přidávat se k bojům na straně proruských separatistů, další je pouze podporovali, uvedl Deník N. Podle zjištění Respektu Aktuálně.cz NCOZ v noci zadržela pětici Čechů, členů paramilitantních skupin, kteří organizovali výjezdy českých občanů na Ukrajinu bojovat za proruské separatisty.

„Zásahu se účastnily stovky policistů. Dle podezření výjezdy podněcovali zpravodajci GRU z pražské ambasády Ruska, které Česko vyhostilo,“ uvedly servery. Po vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády v Praze české bezpečnostní složky podle autorů článku pokračují v akci proti ruskému vlivu v Česku.

Podle informací serveru iROZHLAS.cz se vyšetřování soustředí kolem paramilitárního spolku. Policie zjistila, že jeden z jeho členů v minulosti odjel na Donbas, kde se měl zapojit do bojů na straně separatistů. Po návratu spolek začal shánět peníze, aby do válčící zóny mohli vycestovat další zájemci.

V sobotu premiér Andrej Babiš oznámil, že podle českých bezpečnostních složek na výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích z roku 2014 se podíleli členové ruské tajné služby GRU, následovalo vyhoštění 18 ruských diplomatů z velvyslanectví v Praze a následná odvetná akce Moskvy.

„Úkony trestního řízení prováděné dnešního dne NCOZ nesouvisí s kauzou výbuchů ve Vrběticích! Informace k dnešní realizaci zveřejní NCOZ během několika hodin,“ informovala ráno policie na twitteru.

České soudy v minulosti řešily několik případů spojených s boji na Ukrajině. Český trestní zákoník definuje teroristický útok jako čin spáchaný proti České republice nebo mezinárodní organizaci, zároveň ale uvádí, že české právo poskytuje ochranu proti teroristickým činům i cizím státům.

Konflikt na Ukrajině propukl v roce 2014 po svržení režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyče a následné ruské anexi Krymu. Boje mezi povstalci a vládě loajálními vojsky tehdy propukly na začátku dubna a od té doby si vyžádaly přes 14 000 obětí.

Česká republika samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území, stejně jako Ruskem anektovaný Krym, jsou nedílnou součástí Ukrajiny.

Zdroje: