Dnes je pátek 18. října 2024., Svátek má Lukáš
Počasí dnes 9°C Polojasno

Policista Chauvin shledán vinným z vraždy George Floyda

Policista Chauvin shledán vinným z vraždy George Floyda
Smrt George Floyda rozpoutala řadu protestů, upozorňujících na rasismus a násilí vůči menšinám | zdroj: Profimedia

Po devíti hodinách jednání porotci dospěli k rozhodnutí - Derek Chauvin je vinnen ve všech třech bodech obžaloby. Porota ho obvinila z vraždy druhého stupně, vraždy třetího stupně a zabití George Floyda. Výše trestu zatím oznámena nebyla a Chauvin zůstává ve vazbě.

Šestačtyřicetiletý George Floyd zemřel minulý rok 25. května. Derek Chauvin a další tři policisté ho chtěli v Minneapolisu zatknout na základě udání, že chtěl v samoobsluze zaplatit padělanou bankovkou. Na videu natočeném kolemjdoucím je vidět Chauvin, jak přes devět minut klečí na Floydovi. Ten opakuje, že nemůže dýchat.

Videozáznam zatčení následně vedl k vlně protestů proti rasismu a policejní brutalitě po celých Spojených státech i po celém světě. Úterní čtení rozsudku sledovaly miliony lidí v přímém přenosu. Krátce poté, co soudce přečetl verdikt poroty, propukly v mnoha americkým městech oslavy.

Dvanáctičlenná porota shledala Chauvina vinným na základě svědectví 45 lidí, mezi těmi byli kolemjdoucí, policisté i lékaři. Porotci zahájili jednání v pondělí. Chauvinova obhajoba tvrdila, že Floydovu smrt způsobily tvrdé drogy a špatný zdravotní stav. Žalobce vyzval porotu, aby věřila tomu, co vidí na videu.

Účastníci vzpomínkové akce na minneapoliské křižovatce, kde Floyd zemřel, začali jásat. Řidiči troubili a cestující stáhli okénka a mávali transparenty.

Generální prokurátor Minnesoty Keith Ellison novinářům řekl, že verdikt byl „prvním krokem ke spravedlnosti“ a měl by tak sloužit jako výchozí bod pro policejní reformu. „Na Georgeovi Floydovi záleželo... Záleželo na něm, protože byl člověk,“ řekl Ellison. 

Také ohlasy politiků a známých osobností na sebe nenechaly dlouho čekat. Verdikt uvítali například britský premiér Boris Johnson, bývalý americký prezident Barack Obama, někdejší kandidátka na americkou prezidentku a bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová či moderátorka Oprah Winfreyová.

Chavin čelí 12 a půl letům vězení za vraždu, prokurátoři by ale mohli požadovat vyšší trest, a to až 40 let, pokud soudce Peter Cahill, který soudu předsedal, dospěje k závěru, že existují „přitěžující okolnosti“.

Americký prezident Joe Biden dnes označil verdikt poroty nad bývalým minneapoliským policistou Derekem Chauvinem za velký krok kupředu. Doplnil však, že podobné rozsudky v zemi, která se potýká se systémovým rasismem, přicházejí jen velmi zřídka. Informovala o tom agentura Reuters. Porota v úterý shledala Chauvina, který je běloch, vinným z loňské vraždy a zabití černocha George Floyda.

„Byla to vražda (provedená) za denního světla a strhla klapky z očí celému světu, aby byl vidět systémový rasismus,“ uvedl prezident USA Joe Biden. „Může to být obrovský krok kupředu v pochodu za spravedlnost v Americe,“ reagoval na verdikt poroty. „To ale nestačí. Nemůžeme skončit tady. Zajistíme opravdovou změnu a reformu. Můžeme a musíme dělat víc, abychom snížili pravděpodobnost, že se takové tragédie budou kdy opakovat,“ řekl a vyjádřil tak podporu legislativě, která má stát proti „protiústavním zásahům“. Tato legislativa zahrnuje i nedávno schválený zákon, jehož cílem je zvýšit zodpovědnost policie za pochybení v oblasti vymáhání práva.

V USA se stává jen vzácně, že by byl policista obviněn z vraždy. Proto byl proces s Derekem Chauvinem vnímaný jako významný mezník v kontextu rasových nerovností. Případ upozornil na policejní násilí páchané na Afroameričanech. Ve Spojených státech je problematika rasismu ve spojení s prací policie problémem už dlouho, což zdůrazňuje řada dalších násilných incidentů, zahrnujících bílé policisty a Afroameričany. V poslední době jde například o případ Daunteho Wrighta, Afroameričana, který po střetu s policií zemřel. Postřelila ho policistka a on se následně vyboural v autě. Kimberly Potter, která odevzdala svůj odznak, byla v tomto případě obviněna ze zabití.

Zdroje: