Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Jakub Kulhánek jmenován novým ministrem zahraničí

Jakub Kulhánek jmenován novým ministrem zahraničí
Kulhánek patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie | zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval Jakuba Kulhánka novým ministrem zahraničí. Ve funkcil nahradil minulý týden odvolaného Tomáše Petříčka. Post šéfa české diplomacie v mezičase zastával vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček.

Kulhánek patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie, radil bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a nyní patří do nejbližšího okolí Hamáčka.

Od poloviny července 2018 pracuje jako Hamáčkův náměstek na ministerstvu vnitra, dříve byl jeho parlamentním poradcem, když Hamáček předsedal Sněmovně. Jako náměstek pracoval také na ministerstvech obrany a zahraničí. Působil i v čínské společnosti CEFC Europe. Kvůli tomu jeho nominaci kritizovala opozice.

Na post ministra zahraničí byl Kulhánek nominován poté, co funkci odmítl ministr kultury Lubomír Zaorálek. Odvolání Petříčka navrhl Hamáček po volebním sjezdu sociální demokracie, na kterém ho porazil v souboji o post stranického předsedy. Zdůvodnil to tím, že ČSSD musí působit jednotně. Jeho konec v Černínském paláci dlouhodobě požadoval Zeman.

Kulhánka ihned po jmenování uvede do úřadu premiér Andrej Babiš. Ve funkci ho ihned čeká ostrý start, řešit bude muset kauzu kolem zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Jmenování, které prezident absolvoval na vozíku, se zúčastnil Babiš i Hamáček.

Schůzka s ruským velvyslancem

Ruského velvyslance v Praze Alexandra Zmejevského, kterého si kvůli reakci Ruska na případ Vrbětice předvolal vicepremiér a dosavadní šéf české diplomacie Jan Hamáček, přijme dnes večer už nově jmenovaný ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Premiér Andrej Babiš to dnes řekl v pořadu Rozstřel na portálu iDNES.cz.

Kulhánek má velvyslanci tlumočit protest proti postupu Ruska poté, co Česko kvůli možnému zapojení ruských agentů do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě, což podle Hamáčka paralyzovalo chod tohoto úřadu.

Co konkrétně Kulhánek ruskému diplomatovi sdělí, premiér nechtěl říct. „My s panem Hamáčkem jsme o tom diskutovali, máme to domluveno. Pochopitelně vám to nemohu říct,“ uvedl Babiš. Prezident Miloš Zeman jmenoval Kulhánka do ministerské funkce ve 14 hodin. Zmejevskij se má od něho jako první dozvědět o případné další české reakci.

Babiš dnes zopakoval, že reakce Ruska byla „velice agresivní“, když Moskva vyhostila více diplomatů než Česko. „Musíme na to reagovat. My jsme svrchovaný stát, tyto věci si nemůžeme nechat líbit,“ řekl dnes premiér. Česko podle něj bude po Rusku, které zjištění českých bezpečnostních složek považuje za smyšlené, požadovat odškodnění za škody způsobené ničivou explozí ve Vrběticích. Návrh má vypracovat ministerstvo financí.

Zeman podle Babiše dosavadní kroky vlády v kauze Vrbětice jednoznačně podpořil, veřejně se má vyjádřit v neděli, což je podle mnohých za dané situace neúměrně pozdě. Babiš míní, že možná by bylo lepší, kdyby vystoupil o něco dřív, nicméně prezident se podle něj nyní s případem detailně seznamuje. V úterý v té souvislosti přijal například policejního prezidenta Jana Švejdara.

Zdroje: