Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Vstupte do armády, nebo odejděte do Běloruska, vyzval Putin wagnerovce

Vstupte do armády, nebo odejděte do Běloruska, vyzval Putin wagnerovce
Vladimir Putin v projevu k národu po víkendové vzpouře wagnerovců | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v projevu k národu vyzval členy žoldnéřské Wagnerovy skupiny, aby vstoupili do armády, nebo odešli do Běloruska. Promluvil nedlouho po víkendové vzpouře wagnerovců vedené Jevgenijem Prigožinem.

Putin ve svém projevu uvedl, že během víkendové vzpoury vydal rozkaz, aby se „zabránilo krveprolití“. „Od samého začátku, na můj přímý pokyn, byly podniknuty kroky, abychom se vyhnuli velkému krveprolití,“ řekl prezident podle ruské agentury TASS. Dodal, že vzpoura „byla odsouzena k neúspěchu“ a že z této revolty vzešla země „sjednocená“.

„Organizátoři vzpoury to pochopili,“ řekl Putin bez toho, že by zmínil Prigožina. „Jakékoli vydíráni či způsob, jak vnést do Ruska zmatek, je odsouzeno k neúspěchu,“ dodal.

Jak prezident rovněž prohlásil, většina wagnerovců a jejich velitelů jsou vlastenci. Dodal, že dodrží svůj slib a umožní bojovníkům Wagnerovy skupiny přesídlit do Běloruska, pokud budou chtít. Mohou podle něj ovšem vstoupit také do pravidelné armády.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov následně informoval, že se Putin sešel s vedením ruských bezpečnostních složek, včetně ministra obrany Sergeje Šojgua. Mezi účastníky schůzky byl i generální prokurátor Igor Krasnov, šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov či velitel ruské národní gardy Viktor Zolotov.

„Shromáždil jsem vás, abych vám poděkoval za práci, kterou jste odvedli v posledních dnech, a abychom prodiskutovali situaci,“ řekl Putin v úvodu schůzky, které se naopak nezúčastnil náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. 

Vzpoura wagnerovců byla součástí interních ruských sporů, řekl Biden

Americký prezident Joe Biden dnes ve svém prvním veřejném vyjádření k ozbrojenému povstání oligarchy Jevgenije Prigožina a jeho žoldnéřské Wagnerovy skupiny označil víkendové události v Rusku za součást boje uvnitř ruského systému. Při vystoupení v Bílém domě uvedl, že jednal s klíčovými spojenci mimo jiné o tom, jak neposkytnout Moskvě „žádnou záminku“ pro svalení viny za vývoj na západní země či NATO.

„Jasně jsme dali najevo, že do toho nejsme zapojení, neměli jsme s tím nic společného. Tohle byla součást boje uvnitř ruského systému,“ řekl Biden. Dodal, že Washington bude nadále vyhodnocovat důsledky, jak pro Moskvu, tak pro Kyjev, neboť zatím je „příliš brzy na to vyvodit definitivní závěr o tom, kam tohle spěje“.

Mluvčí Bílého domu ve věcech národní bezpečnosti John Kirby později dodal, že se neobjevily žádné signály o změnách ve velení ruské armády, po kterých Prigožin volal.

Bidenova slova kopírovala předchozí vyjádření západních činitelů po překotných víkendových událostech, které rozvířily otázky ohledně vývoje ruské agrese proti Ukrajině i samotné pozice Vladimira Putina. Jeho autorita podle analytiků utržila ránu, když v pátek jeho dosavadní spojenec Prigožin oznámil, že zahajuje tažení s cílem odstranit velení pravidelné ruské armády. Wagnerovci pak v sobotu směřovali na Moskvu, vzpoura ale ještě tentýž den skončila na základě mlhavé dohody mezi Prigožinem a Kremlem, kterou zprostředkoval běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Prigožin by se měl podle této dohody nacházet nyní v Bělorusku, jeho osud je ale nejasný.

Mezi klíčovými otázkami byly nejasnosti ohledně toho, kde se Prigožin nachází a jak bude dál působit jeho žoldnéřská skupina, která dosud hrála významnou roli v bojích na Ukrajině. Americké ministerstvo zahraničí sdělilo novinářům, že polohu ruského oligarchy nezná a neví, co se stane s wagnerovci na Ukrajině, nebo v Africe, kde také působí. Prigožin dnes sice zveřejnil novou audionahrávku, místo svého pobytu ale neupřesnil.

Biden uvedl, že o vývoji o víkendu dostával neustále informace od svého týmu pro otázky národní bezpečnosti a že svolal videohovor s klíčovými spojenci s cílem sjednotit pohled na dění v Rusku. „Souhlasili se mnou, že jsme museli zajistit, abychom Putinovi nedali žádnou záminku svalit to na Západ nebo svalit to na NATO,“ řekl šéf Bílého domu.

Podobně jako v neděli šéf americké diplomacie Blinken i dnes Biden ujistil, že nehledě na vývoj v Rusku může Ukrajina nadále počítat s americkou vojenskou podporou. Americký prezident v neděli hovořil se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským a při dnešním vystoupení řekl, že s ním dnes nebo v úterý možná bude mluvit znovu.

Podle následných vyjádření Kirbyho a americké diplomacie komunikovali o víkendu američtí činitelé také s těmi ruskými. Mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller novinářům řekl, že americká velvyslankyně v Moskvě Lynne Tracyová a další Rusy ujišťovali, že USA se na povstání nijak nepodílejí. Kirby v této souvislosti mluvil o „dobré, přímé komunikaci“; neuvedl však, jak Rusové reagovali.

Podle víkendových zjištění amerického tisku tajné služby Spojených států věděly o Prigožinově záměru provést ozbrojenou akci několik dní předtím, než v pátek vystupňoval svůj dlouhotrvající spor s ruským ministerstvem obrany.

Zdroje: