Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Vojenská operace na Ukrajině je nejvyšší prioritou, řekl Putin

Vojenská operace na Ukrajině je nejvyšší prioritou, řekl Putin
Putin na předtočeném rozhovoru promluví k lidu | zdroj: Profimedia

Speciální vojenská operace, jak Moskva nazývá svou invazi na Ukrajinu, je pro ruského prezidenta Vladimira Putina nejvyšší prioritou, Rusko podle něj nadále věří, že dokáže splnit své cíle. Putin to řekl v rozhovoru poskytnutém ruské státní televizi Rossija 1 a natočeném 21. června, informovala agentura TASS. Celý rozhovor bude odvysílán dnes večer, tedy den po povstání žoldnéřské Wagnerovy skupiny, která podnikla tažení na Moskvu.

Válkou, kterou Rusko proti Ukrajině rozpoutalo loni v únoru, Putin podle svých slov „začíná a končí“ svůj den. Dodal, že s ministerstvem obrany je neustále v kontaktu. Na vývoj kolem tažení sobotního tažení wagnerovců na ruské hlavní město Putin v rozhovoru nereagoval vzhledem k tomu, že byl několik dní předtočený.

Ukrajinské síly mezitím po začátku protiofenzivy pokračují v pozvolném postupu na jihu a východě země. V sobotu ukrajinská armáda oznámila, že dosáhla územních zisku na východě Doněcké oblasti v místech, která byla pod ruskou nadvládou od roku 2014. Rusko za poslední den podle mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ihnata provedlo letecké útoky na Záporožskou oblast, při nichž zemřel jeden civilista, a neúspěšně se pokusilo o průlom u Kreminny v Luhanské oblasti. V Kyjevě vzrostla bilance sobotního útoku na město ze tří mrtvých na pět.

Ruské ministerstvo obrany naopak dnes uvedlo, že odrazilo útoky ukrajinských sil v Doněcké a Záporožské oblasti na Ukrajině. Odrazit se podle něj ruským silám podařilo také deset útoků ukrajinské armády v okolí východoukrajinského města Bachmutu, o který se měsíce tvrdě bojovalo a který nakonec ovládli Rusové.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu obvykle nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Zdroje: