Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Prigožinova vzpoura podle Macrona ukazuje, jak je Rusko rozdělené

Prigožinova vzpoura podle Macrona ukazuje, jak je Rusko rozdělené
Emmanuel Macron | zdroj: Profimedia

Vzpoura šéfa ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina ukazuje, jak je ruský tábor uvnitř rozdělený. V rozhovoru s deníkem La Provence to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Dodal, že sobotní události v Rusku pečlivě sledoval a byl v kvůli nim v kontaktu s francouzskými spojenci. Situace se podle něj bude dál vyvíjet.

„To vše nás nutí k velké ostražitosti a plně ospravedlňuje podporu, kterou poskytujeme Ukrajincům v jejich odporu,“ uvedl Macron s odkazem na francouzskou pomoc Kyjevu v boji proti ruské agresi.

Wagnerovci v noci na sobotu zahájili tažení na Moskvu, Prigožin se dožadoval výměny vojenského velení ruské armády, se kterým má dlouhodobé spory. Ruský prezident Vladimir Putin hovořil o „dýce vražené do zad“ a ozbrojené vzpouře. Večer Prigožin tažení zastavil, podle ruských médií na základě dohody, kterou zprostředkoval běloruský vůdce Alexander Lukašenko. Podrobnosti dohody nejsou známé, na jejím základě se ale wagnerovci začali stahovat z ruských oblastí. Sám Prigožin se podle ní má přesunout do Běloruska. Kde je oligarcha nyní, není jasné.

Biden a Zelenskyj spolu telefonicky hovořili o vývoji v Rusku i na frontě

Americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spolu v neděli po telefonu hovořili o vývoji situace v Rusku a o situaci na ukrajinské frontě. Zelenskyj během dne o těchto tématech mluvil také s kanadským premiérem Justinem Trudeauem a polským prezidentem Andrzejem Dudou.

„Diskutovali jsme o průběhu ozbrojených střetů a procesech odehrávajících se v Rusku. Svět musí vyvíjet tlak na Rusko, dokud nebude obnoven mezinárodní pořádek,“ uvedl ukrajinský prezident na twitteru. Hovor s Bidenem označil za „pozitivní a inspirativní“ a v prohlášení dodal, že události odhalily slabost Putinova režimu.

Telefonní konverzaci Bidena se Zelenským pak potvrdil i Bílý dům, podle kterého lídři obou zemí kromě situace v Rusku mluvili také o ukrajinské protiofenzívě. Americký prezident znovu potvrdil neochvějnou podporu Spojených států Ukrajině.

O telefonátu na téma nepokojů v Rusku se svým americkým protějškem informoval i ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Ten označil ruské úřady za slabé a dodal, že stažení ruských jednotek z Ukrajiny je pro Kreml tou nejlepší volbou. S ministrem obrany Spojených států Lloydem Austinem Reznikov podle svých slov diskutoval také o protiofenzívě Ukrajiny a o krocích k posílení ukrajinských ozbrojených sil.

Zelenskyj se před Bidenem spojil s kanadským premiérem Trudeauem, který na twitteru slíbil Ukrajincům pokračující podporu. Na závěr přišel hovor mezi ukrajinským prezidentem a jeho polským protějškem Dudou, oznámil Zelenskyj.

Ukrajinská hlava státu přitom ve všech prohlášeních o dnešních hovorech zmínila summit NATO, který se uskuteční 11. a 12. července ve Vilniusu a bude věnován i další podpoře Ukrajiny v obraně proti ruské agresi vstupující do 17. měsíce. Kyjev na spojence tlačí, aby vytyčili „cestu“ pro Ukrajinu do aliance, některé země včetně Spojených států ovšem takovýmto úvahám nejsou příliš otevřené. Bílý dům v komuniké o hovoru Bidena se Zelenským NATO nezmiňuje.

Zdroje: