Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Vstříc socialismu: Komunisté našli spojence pro třídní boj

Komentář: Vstříc socialismu: Komunisté našli spojence pro třídní boj
Komunisté stále usilují o socialismus | zdroj: Profimedia

Komunistická strana Čech a Moravy pravděpodobně vytrhne trn z paty Andreji Babišovi a podpoří jeho vládu. Co si od toho slibuje? Proč straně, která i nadále prohlašuje socialismus za svůj cíl, nevadí jeden z největších kapitalistů u nás?

Komunisté se rozhodli vsadit na Andreje Babiše a podpořit jeho vládu ve sněmovně. Alespoň všechna jednání mezi hnutím ANO a KSČM k tomu směřují a nezdá se, že by v tom byl nějaký vážný zádrhel.

Strana je ráda, že s ní Babiš počítá a neštítí se s ní spolupracovat. Dokonce se dá říct, že ji potřebuje a je na ní závislý. Komunisté se tak budou moct chlubit tím, co všechno prosadí výměnou za vyjádření důvěry Babišovi.

Zajímavější je, jak KSČM zdůvodňuje své námluvy s hnutím ANO a jeho předsedou. Podle vyjádření Výkonného výboru Ústředního výboru KSČM je Česká republika na rozcestí, poprvé se totiž rýsuje možnost oslabit nadvládu mafiánského kapitalismu založeného na "tunelech", korupci a posluhování cizím zájmům.

Dobrý a zlý kapitalista

Zachráncem před mafiánským kapitalismem má být miliardář Babiš, protože zastupuje hlavně domácí kapitál podnikající v reálné ekonomice a země bezbranná vůči vnějším tlakům není ani v jeho zájmu. Komunisté tak zjevně dospěli do stavu, kdy rozlišují dobré a zlé kapitalisty.

Některé doma tolerují, o to více ale brojí proti kapitálu zahraničnímu a jeho domácím spojencům, kteří zůstávají jejich úhlavním nepřítelem. Naproti tomu Babiš peče chleba a vytváří hodnoty, a protože si jeho produkty kupuje široká veřejnost, je podle nich závislý na tom, jak dobře se jí daří.

Místopředseda KSČM pro ideově politickou práci a komunikaci Josef Skála už loni v září v rozhovoru pro Tiscali.cz řekl, že Babiš uchoval v domácích rukou docela významný segment naší ekonomiky, který by se jinak už dávno stal "kořistí zahraničních spekulantů". Jinak řečeno kapitalista nevadí, ale musí být kapitalista náš.

A platy v Agrofertu? 

Vypadá to, že když komunisté chtějí, zdůvodní si cokoli. V případě Babiše se schovávají za to, že není žádný spekulant, už ale neřeší, jaké jsou třeba pracovní a mzdové podmínky v jeho někdejších provozech, které se aktuálně spolu s celým Agrofertem nachází ve svěřeneckém fondu.

Na nízké mzdy v Kosteleckých uzeninách či Vodňanské drůběži už v minulosti upozorňoval například odborový předák Josef Středula.

Komunisté přitom za svůj dlouhodobý programový cíl považují socialismus, jak se můžeme dočíst na jejich webových stránkách. V roce 2008 na svém sjezdu v Hradci Králové dokonce přijali deklaraci o socialismu, ve které najdeme mnoho vzletných slov a vznešených frází.

Komunisti nebo nacionalisti?  

Píše se v ní o překonávání pozůstatků odcizené práce, o tom, jak získá na významu vzájemná tolerance, lidská solidarita a zvýšená potřeba nemateriálních hodnot.

Zvlášť důrazně se tam uvádí, že za ekonomickou základnu socialismu komunisté považují společenské vlastnictví. Bohužel se však nedozvíme, jak to všechno jde dohromady s Andrejem Babišem a "jeho" holdingem.

Pokud by komunisté brali svá prohlášení vážně, nemohli by být Babišovým spojencem, ale naopak jeho velkým soupeřem a vážným ohrožením, protože jejich snaha nastolit socialismus není slučitelná s jeho impériem v současné podobě.

Je vidět, že u KSČM převažuje nacionalismus a pragmatismus a věty o tom, jak v socialistické společnosti nebude hlavním cílem zisk a touha spotřebovávat co nejvíce materiálních hodnot, jsou jen takové ozdoby a vějičky. Aby je někdo bral vážně, museli by se podle nich komunisté chovat už teď, stát si za svými principy a ne se kamarádit s někým, kdo je naprosto v rozporu s tím, k čemu se hlásí.

Zdroje:
Vlastní