Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Všichni jste ‚sprostí podezřelí‘, vzkazuje vláda zaměstnavatelům

Všichni jste ‚sprostí podezřelí‘, vzkazuje vláda zaměstnavatelům
Alegorický protest proti vládě Andreje Babiše v Praze. | zdroj: Profimedia

Vláda vyhlašuje nové programy na podporu podnikatelů. Současně jim však podporu seškrtává.

Kabinet spustil dva nové programy, které mají podpořit podnikatele za ztráty v důsledku epidemie koronaviru, karantén a uzávěr.

V programu COVID 2021 bude přispívat na zaměstnance, v programu COVID Nepokryté náklady zase uhradí část nákladů. Podmínkou však v obou případech bude propad tržeb aspoň o 50 procent proti loňskému nebo předloňskému lednu a únoru.

Podporu tak dostanou podnikatelé, kteří ‚zavřeli krám‘ a čekali na příhodnější dobu. Zato na ni nedosáhnou ti, kteří se snažili držet nad vodou vlastními silami – třeba otevřeli ‚okénko‘ či investovali do internetového prodeje. Ti sice také měli propad tržeb, zpravidla však nižší než padesátiprocentní.

Zachytili 'signály'

Další omezení uvalila vláda na program Antivirus, který je zatím plánován do konce dubna. Státní příspěvky na náhradu mezd z něj nově vyplácí jen na zaměstnance, kteří jsou ve firmě aspoň tři měsíce, tedy po zkušební době. Rozhodnutí padlo na popud ministerstva práce a sociálních věcí.

Program Antivirus má tři režimy, Antivirus A je určen podniky se zaměstnanci v karanténě, Antivirus A+ pro firmy uzavřené vládním nařízením a Antivirus B pro společnosti, na které epidemie dopadla poklesem odbytu nebo dodávek. V prvním případě stát vyplácí náhrady do výše 39 tisíc, ve druhém do 50 tisíc a ve třetím do 29 tisíc.

Ministerstvo tvrdí, že tyto kompenzace jsou zneužívány. Odkazuje přitom na úřady práce, které prý zaznamenaly „signály“, že firmy nabírají zaměstnance jen pro to, aby inkasovaly od státu měsíčně desítky tisíc korun.

Na otázku, jak časté tyto „signály“ byly, ministerstvo v prohlášení Tiscali.cz odpovědělo: „Účelové jednání zaměstnavatelů nemůžeme vyhodnotit jako masivní zneužívání podpory. Nicméně účelové nabírání nových zaměstnanců bylo možné pozorovat v nezanedbatelné míře.“

Na námitku, zda bylo nutné přijímat plošné opatření, když úřady práce jsou schopny „signály“ o podvodech zaznamenat, mluvčí ministerstva Vladimír Dostálek sdělil, že „individuální plnění podmínek by neumožnilo přidělovat finanční prostředky zaměstnavatelům v krátkém čase“. Upozornil, že cílem vládní podpory v programu Antivirus je především zabránit propouštění.

Zvýší se nezaměstnanost?

Některé firmy však se změnou pravidel nepočítaly, takže – ať už z důvodů běžné fluktuace zaměstnanců nebo zavádění internetového či vzdáleného prodeje - nabíraly zaměstnance. Teď si stěžují, že část z nich budou muset propustit, protože z tržeb za lockdownu je nezaplatí.

Manažer firmy, který si nepřál zveřejnit její název, upozornil, že vláda novým omezením hodila podnikatele do jednoho pytle a označila je za podvodníky. Podle jeho názoru mohla zvolit selektivnější přístup.

„Tímto omezením vláda o několik procent zvýší nezaměstnanost,“ varoval manažer a upozornil, že cíl programu byl opačný.

Hospodářská komora: Podnikatelé a zadlužení Podnikatelské svazy včetně Hospodářské komory upozorňují, že vláda prosadila 500miliardový schodek státního rozpočtu na rok 2021. Na podporu podnikatelům je v něm však vyčleněno jen sedm procent. | zdroj: Hospodářská komora

Graf si zvětšíte rozkliknutím.

V prodejním řetězci, kde pracuje, nové omezení vyvolá problém, protože nedávno přijali desítky zaměstnanců jako náhradu za ty, kteří odešli. V podmínkách dalšího lockdownu ale klesají tržby, takže je patrně zase budou muset propustit.

Co podnikatel, to podvodník?

K omezením kompenzací podnikatelům se pro Tiscali.cz vyjádřil Stanislav Sádovský, právní expert Hospodářské komory. „Přístup vlády – raději omezit kompenzace jako celek s odůvodněním, že je někdo možná zneužil, nebo dokonce jen že by je mohl zneužít, a opatřeními proto udělat pomoc nedostupnou pro většinu poctivých podnikatelů postižených vládními omezeními – není možné z pohledu firem přijmout,“ upozornil Sádovský.

K tomu právní expert podotkl: „Zastávám názor, že stát s bobtnajícím aparátem má dostatečné prostředky pro kontrolu případného zneužívání kompenzací.“

Vláda nicméně volí jiný, jednodušší přístup. Dal by se vyjádřit parafrází okřídleného výroku Cimrmanova  inspektora Trachty: „Máme před sebou sprosté podezřelé – podnikatele.“