Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

EET jde k ledu, vlajkové lodi Andreje Babiše zvoní umíráček

EET jde k ledu, vlajkové lodi Andreje Babiše zvoní umíráček
Ministryně financí Alena Schillerová. Další odklad EET navrhla po videokonferenci s podnikatelskými svazy a komorami. | zdroj: Profimedia

Elektronická evidence tržeb bude na dva roky pozastavena. Sotva se však dá předpokládat, že ji v budoucnu někdo oživí.

Vláda v pátek schválila další odklad náběhu elektronické evidence tržeb (EET), tentokrát až do konce roku 2022. Navrhla ho ministryně financí Alena Schillerová po videokonferenci s podnikatelskými svazy, asociacemi a komorami.

Zatím platil odklad do konce letošního roku.

Pozoruhodný obrat. Ještě deset dnů po zavření ekonomiky, na sklonku března, Schillerová tvrdila, že "případný odklad nedovoluje legislativa". Ministerstvo tehdy slíbilo jen to, že tři měsíce nebude podnikatele pokutovat za to, že nedodrželi povinnosti týkající se EET.

Kdo přežije, vyvázne

Odklad se bude týkat podniků a živnostníků, jejichž byznys pandemii koronaviru a uzávěry ekonomiky přežije. Návrh zákona, který ho zavádí, pošle vláda během několika dnů do sněmovny a poslanci ho nejspíš projednají už příští týden.

Dá se očekávat, že hlasování bude formální záležitostí. Opozice, která je naladěna proti EET, návrh bezpochyby schválí. A předpokládat se dá i to, že přerušení systému se změní v jeho konec.

"Hlavním cílem EET bylo narovnat podnikatelské prostředí. V tuto chvíli je však prioritou samotná záchrana podnikání."
Alena Schillerová

Nastal by šest let po jeho startu. Evidence začala platit v prosinci 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 byla povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Poslední fáze EET měla být spuštěna letos počátkem května. Po nástupu koronaviru ji však vláda odmávala.

Podnikatelé, kterých se chystaná třetí a čtvrtá vlna měla týkat - řemeslníci, lékaři, taxikáři, účetní nebo advokáti - odklad nepochybně uvítají. Za situace, kdy mnozí z nich přišli o příjmy z obchodu, jsou pro ně jakékoli další náklady obtížně zvládnutelné. I ty, které souvisí s EET.

EET teď zůstává v dobrovolném režimu. Ti, pro které už platila, mohou tržby dál evidovat v systému.

Užitečné by to mohlo být pro velké restaurace, pro které EET a registrační pokladny žádnou zátěž nepředstavují, spíš je chrání před podvody vlastních pracovníků. (Pokud musí každou prodanou položku pracovník namarkovat, nemůže jich prodat víc, než jich má na skladě.)

Jenže teď mnozí restauratéři z této kategorie nemají tržby, které by mohli evidovat. Takže lpět na EET vlastně nemá smysl.

Jiné časy, jiné špásy

Smysl nebude mít ani resuscitace systému počátkem roku 2003, po plánovaném odkladu. Důvody jsou nasnadě. Když se EET v roce 2016 zaváděla, byl vysoký podíl plateb přijímám ještě v hotovosti.

Epidemie covidu však urychlila přechod na bezhotovostní platby a posílila pozici internetových obchodů. A tento způsob byznysu může finanční úředník snadno dohledat, protože ho eviduje banka anebo zanechává stopu na internetu.

Oživení, nebo umrtvení EET každopádně bude řešit až příští (jiná) vláda. Dnes se sotva dá odhadovat, zda bude nutit zdecimované živnostníky, aby si zakupovali terminály, softwarové vybavení a pořizovali autorizační údaje.