Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Vláda se bude zabývat žádostí kyjevského starosty o vybavení pro hasiče, řekl Fiala

Vláda se bude zabývat žádostí kyjevského starosty o vybavení pro hasiče, řekl Fiala
Hasiči odklízejí trosky školy ve městě Merefa v Charkovské oblasti. Budovu zasáhlo ruské bombardování | zdroj: Profimedia

Vláda se bude urychleně zabývat žádostí kyjevského starosty Vitalije Klička o vybavení pro hasiče. Na twitteru to uvedl premiér Petr Fiala.

Kličko včera řekl serveru Seznam Zprávy, že Kyjev potřebuje požární žebříky nebo dýchací masky.

„Potřebujeme vysokozdvižné požární žebříky na záchranu lidí ve výškových budovách. Aby se tam dostali hasiči a mohli hasit. Potřebujeme technickou podporu, speciální masky proti kouři. Potřebujeme humanitární pomoc,“ řekl starosta ukrajinské metropole. Podle serveru také požádal o jednotu, kterou označil za klíč k zastavení války.

„Žádostí starosty Kyjeva Klička o vybavení pro ukrajinské hasiče se budeme jako vláda urychleně zabývat. Pokud jsme schopni pomoct, uděláme to,“ reagoval český premiér.

O poslání hasičské techniky na Ukrajinu minulý týden na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost mluvil generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Hasiči podle něj mají k dispozici 266 kusů výškové techniky, z toho 110 je po životnosti, tedy starších než 20 či 25 let.

„Snažíme se vybrat tu techniku, která je po životnosti, ale bude využitelná pro hasiče na Ukrajině, abychom alespoň nějak pomohli,“ řekl.

Mimo jiné právě i o další české pomoci jednal Fiala v úterý přímo v Kyjevě s nejvyššími představiteli Ukrajiny. Do ukrajinského hlavního města, které čelí útokům Ruska, odjel společně s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, slovinským kolegou Janezem Janšou a polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským.

Včera se na Ukrajinu vydal také náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Česká diplomacie na twitteru uvedla, že v ukrajinském Užhorodě projednával s předsedou Oblastní rady Zakarpatí Volodymirem Čubirkem možnosti působení úřadovny mise v tomto městě, které se nachází poblíž slovenských hranic. Mluvili také o další materiální a humanitární podpoře Ukrajině.

České zastupitelské úřady na Ukrajině jsou kvůli válce dočasně uzavřeny. Ministerstvo zahraničí již v úterý ČTK sdělilo že plánuje v brzké době zajistit fyzickou přítomnost pracovníků v nově vzniklé úřadovně v Užhorodu.

Zdroje: