Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ve Varech začal filmový festival, Křišťálový globus převzal Russell Crowe

Ve Varech začal filmový festival, Křišťálový globus převzal Russell Crowe
Russell Crowe s Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii | zdroj: Profimedia

Slavnostním ceremoniálem s efektní choreografií krasobruslařek začal dnes večer ve Velkém sále hotelu Thermal v Karlových Varech 57. ročník mezinárodního filmového festivalu. Festival zahájil jeho prezident Jiří Bartoška, kterého při příchodu na jeviště zaplněného Velkého sálu hotelu Thermal přivítal aplaus vestoje. Křišťálový globus za přínos světové kinematografii převzal na zahajovacím večeru australský oscarový herec Russell Crowe. Cenu prezidenta festivalu obdržela také švédská herečka a producentka, držitelka Oscara Alicia Vikanderová.

„Filmaři jsou kronikáři, kteří popisují ne úplně dobrou dobu, ale popisují také naději,“ uvedl prezident festivalu. Šestasedmdesátiletý Bartoška, který festival tradičně zahajuje a předává i hlavní ceny, byl před festivalem v nemocnici v péči lékařů po prodělané viróze. Tiskových konferencí před festivalem se neúčastnil.

Moderátor večera Marek Eben přivítal zahraniční hosty v České republice, „v zemi, která nikdy neusilovala o dobytí jiného státu, moc se v ní nesoudí, protože všichni právníci musí hájit místní politiky, a může se zde pít alkohol na veřejnosti“. Připomněl intervenci čínské vlády, která zakázala uvést v hlavní soutěži čínský snímek. „V podstatě to ukazuje, jakou sílu může mít film,“ podotkl.

Publikum poprvé vidělo letošní festivalovou znělku, která připomněla jednoho z hostů mezinárodní přehlídky, amerického herce a producenta Johnnyho Deppa. Znělku natočil režisér Ivan Zachariáš.

profimedia-0786245957 Alicia Vikanderová v Karlových Varech | zdroj: Profimedia

Držitelka Oscara Vikanderová večer uvede svůj film Královnin gambit, Crowe se představí na pódiu před hotelem Thermal na bezplatném koncertě jako kytarista a zpěvák skupiny Indoor Garden Party.

Crowe přiletěl do Karlových Varů již ve středu. Ubytoval se v hotelu Pupp. Už dříve na svém účtu lákal na koncert své kapely. Karlovarský festival uvede při příležitosti ocenění Crowea historický dobrodružný snímek Petera Weira Master & Commander: Odvrácená strana, od jehož vzniku uplyne letos 20 let.

Předtím, než Vikanderová prorazila s debutovou rolí ve filmu Lisy Langsethové Milovaná (2010), účinkovala v řadě divadelních představení a ve švédském televizním seriálu Andra Avenyn. Historické drama Královská aféra, ve kterém se objevila po boku Madse Mikkelsena, získalo nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Za roli ženského robota Avy ve sci-fi psychologickém thrilleru Ex Machina si vysloužila nominace na Zlatý glóbus a cenu BAFTA, za roli v dramatu Dánská dívka získala mimo jiné Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. V roce 2018 Vikanderová ztvárnila ikonickou akční hrdinku Laru Croft v akčním snímku Tomb Raider.

Letošní festival, který uvede 143 filmů, jako první projekci ráno nabídl mongolské drama Kéž bych mohl hibernovat, debut filmařky Zoldžargal Purevdashové. „Diváci si mohou vybrat z velmi širokého portfolia, nejkratší festivalový film má dvě minuty a ten nejdelší dvě stě,“ řekla ČTK mluvčí festivalu Uljana Donátová. 

Zdroje: