Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 9°C Zataženo

Geoffreymu Rushovi zazpíval zaplněný velký sál ve Varech „Happy Birthday“

Geoffreymu Rushovi zazpíval zaplněný velký sál ve Varech „Happy Birthday“
Goeffrey Rush před zaplněným velkým sálem v Karlových Varech | zdroj: Profimedia

Australský herec a držitel Oscara Geoffrey Rush uvedl dnes na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary film Králova řeč z roku 2010. Herce, který na závěr festivalu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, mohli dnes návštěvníci festivalu vidět oficiálně poprvé, a to i na červeném koberci. V úterý jej ale mohli potkat v ulicích Karlových Varů. Protože dnes slaví narozeniny, vyslechl si od zaplněného velkého sálu hotelu Thermal blahopřání Happy Birthday.

K poctě Geoffreymu Rushovi uvede karlovarský festival ještě ve čtvrtek film Záře z roku 1996 a v pátek film Quills – Perem markýze de Sade z roku 2000.

Rush získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Záře. Kromě toho byl také třikrát nominován na Oscara, získal dva Zlaté Glóby a čtyři další nominace na tuto cenu, cenu Emmy, divadelní cenu Tony.

profimedia-0705484060 Geoffrey Rush na červeném koberci ve Varech | zdroj: Profimedia

Dnes při uvedení filmu Králova řeč vzpomínal, že se dostal ke scénáři spíše náhodou. Původně divadelní hra ho ale zaujala. Příběh, kde vystupovala královská rodina i Winston Churchill, se ale ve filmové podobě více zaměřil na osobní vztah mezi králem Jiřím VI. a jeho jazykovým terapeutem, kterého hraje právě Rush. Děj se odehrává krátce před začátkem druhé světové války, kdy Anglie potřebuje silného vůdce, avšak introvertní a nečekanými povinnostmi zavalený princ Albert, korunovaný na Jiřího VI., jenž navíc trpí vadou řeči, je veřejnosti spíš pro smích. Jeho žena Alžběta domluví novopečenému králi schůzku s výstředním řečovým terapeutem Lionelem Loguem, díky němuž se nejen zbaví koktavosti a přednese inspirativní řeč svému lidu, ale také v něm najde blízkého přítele.

Svoji kariéru Rush spojil nejprve s divadlem, od začátků v Queensland Theatre Company, přes studia v Londýně a Paříži, autorská představení až po post režiséra a šéfa Belvoir Street Theatre Company, kde pomohl objevit řadu hereckých talentů, a přední australské i zahraniční divadelní scény, kde vystupoval.

Zdroje: