Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Komentář: Ve světě se píše o Česku a projednou se nemusíme stydět

Komentář: Ve světě se píše o Česku a projednou se nemusíme stydět
Jsme slavní! A tentokrát to není ani prezidentská kleptomanie, ani "viróza" | zdroj: Repro CNN

Brněnská protidemonstrace, která se konala v reakci na prvomájový pochod krajně pravicových uskupení, se dočkala nečekaného vyústění. Fotografie mladé skautky, která reaguje s úsměvem na agresivní chování jednoho z protestujících, se stala hitem sociálních sítí i světových médií.

Nestává se příliš často, aby se dění v Česku stalo terčem široké pozornosti západních médií. Pokud už se tak v posledních letech dělo, většinou to bylo přičiněním českého prezidenta, který pobouřil část západní veřejnosti některým ze svých jadrných výroků a bonmotů.

Tentokrát je ovšem situace jiná a do hledáčku největších světových médií se dostala teprve šestnáctiletá skautka Lucie Myslíková, kterou zachytil na fotografii Vladimír Čičmanec během brněnské akce Kdo si hraje, nehajluje.

Jejím cílem bylo postavit se kreativním způsobem prvomájovému pochodu krajně pravicových nacionalistů, kteří se v Brně během tohoto svátku už tradičně setkávají s organizovaným občanským odporem.

"Je pro mě důležité a smysluplné vystupovat aktivně proti věcem, se kterými nesouhlasím. Nenávist jako taková a její šíření je jednou z těchto věcí, které jsou navíc ve dnešní společnosti stále více tolerovány. Cítila jsem se prostě povinna se vůči otevřeným propagátorům fašistické ideologie vymezit," vysvětlovala pak dívka v tiskové zprávě iniciativy Brno blokuje, pod jejíž záštitou se protidemonstrace konala.

  profimedia-0331198476 S tímto transparentem v ruce diskutovala skautka Lucie Myslíková s neonacistou | zdroj: Profimedia

Vzdorné a zároveň nenásilné gesto hlavní aktérky velice brzy obletělo takřka celý svět. O dívce, která se postavila neonacismu čelem, píše americká CNN, deník International Business Times podává zprávu o odvaze tváří v tvář agresi extrémní pravice a o vzdoru mladé skautky se rozepsal i britský Guardian. Hrdinkou dne se stala i pro známé deníky, jako je New York Times nebo Huffington Post. Stranou ovšem nezůstala ani taková média, jako je The Daily Dot, Mashable nebo server Reddit

Kde všude se o ní psalo, najdete ZDE.

Lucie Myslíková se zařadila do panteonu světových ikon vznešeného odporu proti útlaku všeho druhu. Zpravodajský server AJplus tak Lucii staví po bok dalších ženských postav, jejichž vzdor se zapsal do dějin protestů proti útlaku nebo za emancipaci žen.

Možná vůbec nejblíž má česká skautka k nedávné fotografii mladé ženy Saffiyah Khanové, která s bezelstným úsměvem podle vlastních slov bránila jinou ženu, kterou obklopilo 25 protestujících během pochodu britského krajně pravicového uskupení EDL.

Saffiyah Khanová Saffiyah Khanová | zdroj: Repro Mirror

Autor fotografie Vladimír Čičmanec ji přitom odmítl poskytnout úplně všem, kdo si o ní řekl. Snímek tak nemohl použít například britský bulvární deník Daily Mail, který podle jeho slov reprezentuje právě to, proti čemu se dívka na fotografii staví.

Zdroje:
Vlastní