Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Komentář: Jak chutná nenávist aneb České mléko muslimům nedáme!

Komentář: Jak chutná nenávist aneb České mléko muslimům nedáme!
V továrně na mléčné výrobky Madeta. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Mlékárenský podnik Madeta má problém. Facebookový profil této společnosti se už několik dní topí v záplavě negativních komentářů a urážek. Jen proto, že si Madeta zažádala o halal certifikát. Tento vysloveně skandální krok se dostal na světlo boží, když o tom napsal Martin Konvička.

Svým krátkým filosofickým pojednáním pan docent rozpoutal bouři na sociálních sítích. Madeta je příznivci jeho hnutí (záměrně nepíšeme kterého, Konvička je neustále mění) označována nejrůznějšími hanlivými výrazy a obviňována z podpory terorismu a Islámského státu.

Vedení společnosti vydalo prohlášení, ve kterém se snaží vysvětlit, že halal certifikaci mají i jiné české mlékárny, certifikace se týká pouze jediného produktu, kterým je krystalická syrovátka určená pro konkrétního německého odběratele, na český trh se nedodává. Madeta žádné jiné halal produkty nevyrábí a na českém trhu nenabízí.

Jaký efekt má takové prohlášení na rozdivočené internetové publikum má, není těžké domyslet. "Keci keci keci," napsal k tomu uživatel jménem Michal Rizman a tím to všechno tak nějak pěkně shrnul.

Madeta se dostala do podobné situace, do které sebe nedávno vlastnoručně uvrhl zpěvák Radek Banga, který si dovolil veřejně protestovat proti udělení Českého slavíka kapele Ortel. I on už týdny čelí doslova tsunami hněvu a nenávisti. Řada z těchto facebookových útoků by se dala kvalifikovat jako trestný čin, nicméně na zpěvákovu obranu zatím policie nic nepodnikla.

Někdo sice může namítnout, že oba případy jsou odlišné a navíc v jednom jde o firmu a v druhém o fyzickou osobu, ovšem některé detaily oba případy spojují - oba ukazují, jak snadné je vyprovokovat hněv davu a jak velké síly tento hněv během velmi krátké doby dosáhne. Jak přepjaté emoce kolují v části společnosti, kde nesouhlas s kulturním oceněním nebo získání certifikátu budí vášně až děsivé intenzity. 

Nejde vlastně ani o Bangu nebo Madetu, jde o to, jestli se máme začít v této zemi bát mluvit, jednat a projevovat své názory. Co když se zítra pan docent Konvička rozhodne, že český turista, který si pokojně fotí selfíčko na velbloudu před pyramidami, tím vlastně sympatizuje s radikálním islámem?

A nebo, nedej bože, nějaký český fotbalový klub koupí hráče muslimského vyznání? To už zavání přímou podporou terorismu! Co když se třeba přijde na to, že Arabové jezdí v českých škodovkách? Zavřeme fabriku a management pověsíme na nejbližší lampy?

Měli bychom se snažit trochu uklidnit a nevytvářet zbytečně dusnou atmosféru. Blíží se Vánoce a pořád bychom se měli alespoň v tomto čase k sobě snažit hledat cestu a být k sobě a názorům ostatních smířlivější. Otázkou je, jestli to ještě vůbec dokážeme.

Zdroje:
Vlastní