Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Ve Švédsku vyroste největší dřevěné město na světě

Ve Švédsku vyroste největší dřevěné město na světě
Největší dřevěné město na světě vyroste ve Švédsku | zdroj: Profimedia

Ve Švédsku vyroste největší dřevěné „město“ světa složené z kancelářských prostor, obytných domů, restaurací, obchodů a zeleně. Cílem severského developera je postavit udržitelný prostor pro práci i život na jihu Stockholmu.

V Česku jsou dřevostavby limitovány požárními předpisy (maximálně čtyři patra). V zemích jako Švýcarsko, Austrálie, Norsko a Švédsko však rostou dřevěné mrakodrapy. Například studio White Arkitekter postavilo jeden takový ve švédském městě Skellefteå. Navíc se zavázalo stavět jen uhlíkově neutrální budovy do roku 2030. Singapur se zase pyšní největší dřevostavbou v Asii, šestipatrovým univerzitním kampusem, který se snaží dát studentům pocit splynutí s přírodou.

S ambiciózním projektem teď podle americké CNN přišla švédská developerská společnost Atrium Ljungberg. Na jihu hlavního města Švédska chce postavit „pětiminutové město“, celé ze dřeva.

Pětiminutové, neboť domů, do práce, za odpočinkem i zábavou dojdete pěšky do pěti minut. Centrum pak bude dostupné díky nové trase metra. Ve skutečnosti ale nepůjde o město v pravém slova smyslu, ale o rozsáhlou čtvrť na ploše 250 tisíc metrů čtverečních.

Projekt pojmenovaný Stockholm Wood City má vyřešit nedostatek kancelářských prostor ve švédské metropoli. Otevře sedm tisíc nových útulných kanceláří, zahrnovat bude ale i bydlení, restaurace a obchody.

Atrium Ljungberg začne udržitelnou čtvrť stavět v roce 2025, přičemž první ze staveb vyrostou o dva roky později. Celý projekt společnost dokončí za deset let, pokud tedy půjde vše podle plánu.

Budoucnost ve dřevu

Hlavním benefitem dřevěné čtvrti bude ekologičnost. Klasické stavebnictví je zdrojem až 40 procent emisí oxidu uhličitého. Použitím dřeva však společnost emise během výstavby výrazně sníží. Beton a ocel budou pouze v základech.

Dřevo je však lehčí, základy proto budou menší a těchto materiálů se použije méně. Výstavba bude navíc oproti standardům rychlejší a tišší. Kromě toho existují důkazy, že práce se dřevem pomáhá zlepšovat pohodu.

Pouhý pohled na dřevo ve skutečnosti může zlepšit náladu, soustředění a snížit stres, napsal server Fast Company. Dřevěná čtvrť doplněná o svěží zeleň může místním obyvatelům či zaměstnancům přinést oproti těm konvenčním duševní pohodu.

V době globálního oteplování se velkoměsta stávají rozpálenými pecemi. Dřevěné stavby však slibují kromě absorpce uhlíku i lepší kvalitu ovzduší a dýchatelnost v interiéru. Někteří odborníci ale vyjadřují obavy ze zvýšených rizik požárů.

Podle zastánců dřevostaveb je však vrstvené dřevo použité v moderním stavebnictví proti vzplanutí odolné. Práce mají na starosti dvě architektonická studia: dánské Henning Larsen a švédské White Arkitekter.

Projekt vyjde na 12 miliard švédských korun (přes 24 miliard korun českých). Generální ředitelka developerské společnosti Annica Ånäsová ho označila za milník. „Je to naše budoucnost,“ prohlásila.

Zdroje: