Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Nejvyšší dřevěný mrakodrap na světě bude mít 100 metrů

Nejvyšší dřevěný mrakodrap na světě bude mít 100 metrů
Návrh obytného komplexu ve švýcarském Winterthuru, jehož součástí bude nejvyšší dřevěný mrakodrap na světě | zdroj: Wikipedia

Ve švýcarském Winterthuru poblíž Curychu vyroste během následujících let nejvyšší dřevěný mrakodrap na světě. Dřevostavba vysoká 100 metrů bude součástí obytného komplexu, který navrhli architekti z dánské kanceláře Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL).

Jak píše  server CNN, podle autorů projektu bude výšková budova s konstrukcí z lepených dřevěných trámů v oblasti dřevostaveb milníkem. „Inovativní konstrukční systém ukáže, že dřevo je přirozenou náhradou betonu,“ uvedl Kristian Ahlmark z ateliéru SHL. „Vždycky jsme se snažili dřevo hodně využívat, a to nejen kvůli estetickým kvalitám, ale i kvůli technologickým možnostem, které se díky němu otevírají,“ dodal.

Projekt obytného komplexu nese jméno Rocket&Tigerli podle lokomotiv, které se dříve na místě vznikající stavby vyráběly. Kromě bytů v něm budou i obchodní prostory nebo hotel.

Titul nejvyšší dřevostavby na světě aktuálně drží mrakodrap v malém norském městě Brumunddal, který je vysoký 85 metrů. Jen o metr nižší jsou výškové budovy nazývané HoHo v nové vídeňské rezidenční čtvrti Aspern Seestadt.

Zdroje: