Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Sultánův dar chudým: V Ománu vyroste luxusní město

Sultánův dar chudým: V Ománu vyroste luxusní město
Ománský sultán Hajtham bin Tárik Ál Saíd | zdroj: Profimedia

Začátkem příštího roku začne v Ománu výstavba nového města určeného pro chudé obyvatele. Tyto plány oznámil ománský sultán. Město podle odborníků vytvoří nová pracovní místa a podpoří tamní ekonomiku.

Ománský sultán Hajtham bin Tárik Ál Saíd oznámil projekt v ceremoniálním paláci al-Alam za účasti ministrů vlády a hodnostářů. Práce na něm začnou počátkem roku 2024 a dokončeny by měly být za tři roky.

Město pokrývající rozlohu 14,8 milionu metrů čtverečních vyroste na předměstí metropole Maskat a zahrnovat má 20 tisíc nemovitosti, včetně městských domů, nájemních bytů, škol, nemocnic a nákupních center, napsal deník The National.

Postaveny tam budou i samostatné a polořadové vily. Bytové jednotky budou podle dubajského týdeníku Arab Business rozmístěny do devatenácti integrovaných rezidenčních čtvrtí. Každá z těchto čtvrtí bude vybavena vlastním zázemím a službami pro potřeby tamního obyvatelstva. Město rovněž nabídne místa pro bohoslužby v podobě 23 menších mešit a jedné hlavní velké mešity.

Nové město má splňovat mezinárodní kritéria luxusu a blahobytu, včetně integrovaných služeb a udržitelnosti. Disponovat bude vlastní dopravní sítí se vzdálenostmi vypočítanými pro snadný přístup k co největšímu počtu zařízení a služeb.

Dar pro nízkopříjmové obyvatele

Komunikace bude vhodná pro osobní i veřejnou hromadnou dopravu. Doplní ji cyklistické stezky a pěší průchody. Pocit pohodlí zase zvýší velké množství zelených ploch a v létě zastíněných oblastí.

Město bude podporovat zdravý životní styl a využití obnovitelných zdrojů energie. Design obytných čtvrtí s nízkou i vysokou hustotou osídlení má vyhovovat všem příjmovým skupinám a různým preferencím.

Určeno však bude pro obyvatele s nízkými příjmy, kteří si nemohou dovolit zakoupit vlastní domovy. Přednost během nastěhování dostanou manželské páry, které musí platit příliš vysoké nájmy. Ve městě nakonec bude žít 100 tisíc lidí.

Podle některých ekonomů bude město oživením ománské ekonomiky. Vytvoří totiž nová pracovní místa a obchodní příležitosti.

Zdroje:
arabianbusiness.com, The National