Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Saúdské utopické město Neom může být naopak dystopickou noční můrou

Saúdské utopické město Neom může být naopak dystopickou noční můrou
Součástí projektu Neom má být i vertikální mrakodrap The Line | zdroj: Profimedia

Saúdská Arábie vykreslila plánované futuristické město Neom jako prázdninový ráj obklopený nádhernou krajinou. Aktivisté jsou ale kvůli přístupu země k lidským právům vůči těmto tvrzením nedůvěřiví.

Futuristické megaměsto Neom za bilion dolarů je duchovním dítětem saúdskoarabského korunního prince a faktického vládce Muhammada bin Salmána. Rozprostírat se bude v poušti na severozápadě státu.

Saúdská Arábie je známá spíše jako země s ropným bohatstvím a konzervativní interpretací islámu než jako oblíbená turistická destinace. To chce však korunní princ změnit. Doufá, že každý rok přiláká do království 100 milionů turistů.

Největším lákadlem má být právě Neom, turistická atrakce a globální centrum pro robotiku a technologické inovace, které diverzifikuje ekonomiku Saúdské Arábie a sníží její závislost na fosilních palivech, napsal server Business Insider.

Saúdská Arábie zveřejnila snímky lokalit, kde se má město rozprostírat, a prezentuje ho jako prázdninový ráj a nejambicióznější turistický projekt světa. V tomto „městě snů“ má navíc bydlet asi milion lidí.

Město budoucnosti

Neom se bude skládat z několika částí. Patřit k němu mají luxusní rezidence a ekologická letoviska na ostrovech v Rudém moři při pobřeží. Cílem království je na ostrovy přilákat potápěče a jachtaře.

Jako první mají být v roce 2024 dokončeny luxusní hotely a přístavy pro jachty na ostrově Sindalah. Webové stránky projektu popisují jeho finální podobu jako destinaci ideální pro majitele superjachet.

profimedia-0762762180 Jako první mají být v roce 2024 dokončeny luxusní hotely a přístavy pro jachty na ostrově Sindalah | zdroj: Profimedia

Neom se však hlavně točí kolem 170 metrů dlouhého lineárního města, v podstatě horizontálního mrakodrapu „The Line“. Tato hříčka designérů slibuje úchvatné výhledy na okolní krajinu, která navíc bude chráněna.

Součástí projektu má být také sedm kilometrů široké plovoucí město „Oxagon“ s prvním plně automatizovaným přístavem a integrovaným logistickým centrem. V něm má podle webu Globetrender žít velká část obyvatel města.

A také zde má vyrůst megalomanské zimní středisko „Trojena“ v horách zahrnující velkou vodní nádrž, místa pro konání kulturních akcí, byty a lyžařské centrum.

Projekt Neom má být dokončen v roce 2025. Fungovat má výhradně na obnovitelných zdrojích energie. Saúdská Arábie navíc tvrdí, že zachová rozsáhlé oblasti pouště, a dokonce si klade za cíl navrátit do okolí města ztracenou divokou zvěř.

Jako nablýskaná past

Podle kritiků má ale projekt příliš velký rozsah a ambice a nemusí být kvůli tomu dokončen. Lidskoprávní aktivisté zase upozorňují, že tento utopický ráj se může naopak změnit v dystopickou noční můru.

Saúdská Arábie odsoudila počátkem měsíce k smrti trojici mužů z kmene Huwaitat žijících v oblasti již probíhající výstavby lineárního města. Odmítli se totiž vystěhovat. Úřady vyhnaly tři vesnice těchto domorodců, upozornila OSN.

Jednoho muže kladoucího odpor zabily saúdské speciální síly. Aktivisty rovněž znepokojují nedávné dohody mezi Saúdskou Arábií a čínskými technologickými giganty. Ti by mohli umožnit saúdským tajným službám sledování obyvatel města.

Kritici tvrdí, že Neom jenom má zamaskovat brutální autoritářskou politiku korunního prince. Odkazují například na válku, kterou vedl v Jemenu, a vraždu jeho kritika Džamála Chášukdžího, od níž se však distancoval.

Zdroje:
Business Insider, Globetrender