Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Varování ČHMÚ: V neděli silný vítr, ve vyšších polohách hrozí sněhová kalamita

Varování ČHMÚ: V neděli silný vítr, ve vyšších polohách hrozí sněhová kalamita
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Na českých horách hrozí během neděle sněhová kalamita. Podle meteorologů může odpoledne napadnout ojediněle až půl metru sněhu a tvořit se budou jazyky i závěje. Od nedělního rána také podle Českého hydrometeorologického ústavu platí výstraha před silným větrem, který může v nárazech dosahovat až 70 kilometrů za hodinu.

Varování před výraznou sněhovou pokrývkou s vysokým stupněm nebezpečí platí od nedělního poledne do půlnoci pro vyšší polohy Jihočeského, Plzeňského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. V některých dalších částech Česka platí stejná výstraha, ale s nízkým stupněm nebezpečí.

Očekává se sněhová kalamitní situace, velké komplikace v dopravě, energetice, průmyslu nebo zásobování. Lidé by neměli vyjíždět autem, pokud to není nutné. Na horách je potřeba dodržovat pokyny Horské služby.

Výstraha před větrem platí od nedělních osmi ráno až do půlnoci. Týká se většiny České republiky s výjimkou jižní Moravy, Libereckého kraje, Zlínského kraje a části Olomouckého kraje.

Zdroje: