Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Věštec všech věštců a mudrc všech mudrců Phil hlásí, že zima potrvá ještě šest týdnů

Věštec všech věštců a mudrc všech mudrců Phil hlásí, že zima potrvá ještě šest týdnů
Při tradičním rituálu v pensylvánském Punxsutawney předpověděl svišť Phil zimu na dalších šest týdnů | zdroj: Profimedia

Americký svišť Phil dnes předpověděl, že zima potrvá ještě dalších šest týdnů. Při tradičním shromáždění v pensylvánském Punxsutawney to oznámili členové jeho „kruhu věrných“. Poté, co se loni ceremoniál konal virtuálně, se v domově meteorologického sviště znovu sešly tisíce lidí.

Organizátoři akce už více než 100 let pravidelně vyhlížejí probuzení hlodavce ze zimního spánku, které podle legendy přichází vždy 2. února. Pokud Phil po probuzení spatří svůj stín, signalizuje to prý pokračování zimy. Kdyby stín nezahlédl, znamenalo by to naopak, že brzy přijde jaro.

Dnes údajně Phil svůj stín stejně jako v loňském roce spatřil. Když jeho tým následně oznámil předpověď, začal dav diváků skandovat „ještě šest týdnů“. Loni se akce v Punxsutawney kvůli koronaviru konala bez publika, což městečko ležící severovýchodně od Pittsburghu připravilo o finanční injekci z turistického ruchu.

Svišti zde předpovídají načasování příchodu jara už od předminulého století, záznamy místní lidé vedou od roku 1887. Každoroční ceremoniál má kořeny v německé pověsti spojené se svátkem Hromnice, výrazně jej zpopularizoval snímek Groundhog Day (Na Hromnice o den více) z roku 1993 s Billem Murraym v hlavní roli.

Podle záznamů akce Phil ve velké většině případů stejně jako dnes předpověděl pokračování zimy. Zároveň platí, že predikce „věštce všech věštců, mudrce všech mudrců, prognostika všech prognostiků a mimořádného proroka počasí“, jak zní plný titul hlodavce, se obvykle nenaplní.

Zdroje:
Profimedia, ČTK