Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

V Praze je blaze. Podnikatelům i obyvatelům, tvrdí studie

V Praze je blaze. Podnikatelům i obyvatelům, tvrdí studie
Praha patří mezi desítku měst s nejlepší ekonomickou kondicí i přívětivostí pro obyvatele. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Praha je ideálním místem k životu i podnikání nejen v rámci Evropy, ale i celého světa. V konkurenci světových velkoměst obsadila v žebříčku ekonomické kondice sestaveném mezinárodní poradenskou firmou Arcadis sedmé místo. A po započtení kvality života a životního prostředí se stále vešla do první desítky světových velkoměst.

Arcadis hodnotil stovku světových měst, které seřadil v indexu Sustainable Cities, tedy udržitelnosti měst. Města hodnotil ve třech základních kategoriích – ekonomická kondice, životní prostředí a vstřícnosti k lidem.

Praha se pravidelně umisťuje v mezinárodních žebříčcích nejhezčích historických měst či oblíbenosti mezi turisty, ale neztratí se ani co se týká ekonomiky.

Ekonomický index společnosti Arcadis zkoumal výkonnost města z obchodního hlediska podle ukazatelů, které mohou být důkazy o "ekonomickém zdraví města". Patří mezi ně například dopravní infrastruktura, cestovní ruch (celkově i v přepočtu na počet obyvatel města), přepočet hrubého domácího produktu (HDP) na počet obyvatel, význam města v globálním měřítku, míra nezaměstnanosti či náročnost založení podnikání.

I když kategorii vede "nejbohatší město na světě" Singapur a Prahu předběhly například Dubaj, Curych či Londýn, česká metropole se umístila v první desítce – na sedmém místě.

Celkové pořadí

1. Curych
2. Singapur
3. Stockholm
4. Vídeň
5. Londýn
6. Frankfurt
7. Soul
8. Hamburk
9. Praha
10. Mnichov

Může za to poděkovat zejména svému vysokému HDP na počet obyvatele – na českém HDP se Praha podílí stabilně jednou čtvrtinou – a je jedním z nejbohatších regionů v Evropě.

Protože se na celkovém žebříčku podílela tři hlavní kritéria, celkově si Praha o dvě místa pohoršila – skončila na konečném devátém místě. Za propad může její umístění v žebříčku udržitelnosti životního prostředí, kde skončila až na 31. místě.

Z pohledu udržitelnosti pro obyvatele je na tom naopak ještě lépe než v ekonomice – je už šestá. V rámci ní pracovníci společnosti porovnávali měřítka jako dostupnost a kvalita vzdělání, náklady na život, ceny nemovitostí ale i průměrný roční počet vražd v daném městě.

Evropská města jsou k podnikání i lidem vstřícná

"Města po celém světě žijí v extrémech a vykazují polarizovaný výsledek napříč třemi pilíři udržitelného rozvoje. Švýcarské město Curych je na vrcholu indexu, protože bodovalo dobře napříč všemi třemi kategoriemi. S výjimkou Singapuru a Soulu se v první desítce umístila většinou města se severní a střední Evropy – hned tři města leží v Německu," shrnují autoři studie výsledky.

Naopak města Severní Ameriky v žebříčku udržitelnosti totálně propadla. Nejlépe se umístil kanadský Vancouver, a to až na 23. místě. "Ale žádné město Spojených států se neumístilo v první čtvrtině. New York je v zemi nejudržitelnějším městem (26. místo) a umístilo se dobře v žebříčku profitu (8. místo), ale je až 77. co se týká hodnocení dopadů na obyvatele," vysvětlují autoři, co nejbohatší americké město srazilo.

Většina amerických měst sleduje podle společnosti stejný scénář – umístí se vysoko na žebříčku ekonomické kondice, ale ve skutečnosti to nejsou místa pro život. Na rozdíl od evropských měst. 

Zdroje:
Vlastní