Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

V Polsku vyšetřují úmrtí další ženy, které lékaři neprovedli potrat

V Polsku vyšetřují úmrtí další ženy, které lékaři neprovedli potrat
Protest před kanceláří strany Právo a spravedlnost připomínající ženu, která zemřela kvůli tomu, že jí lékaři včas neprovedli potrat | zdroj: Profimedia

Specializované oddělení prokuratury v jihokopolských Katovicíc dnes převzalo vyšetřování případu 37leté ženy z Čenstochové.

Žena podle svých příbuzných zemřela kvůli tomu, že jí lékaři včas neprovedli potrat. Informují o tom polská média. V Polsku platí jedny z nejpřísnějších zákonů o interrupcích v Evropě.

„Zůstaly po ní tři děti.“

Rodina ženy jménem Agnieszka a polští aktivisté za právo žen na potrat uvádějí, že byla v prvním trimestru a čekala dvojčata. Loni 21. prosince si v nemocnici v Čenstochové stěžovala na stále silnější bolesti břicha a zvracení. Lékaři jí ale prý řekli, že je to v případě vícečetného těhotenství normální.

Nicméně 23. prosince zdravotníci zjistili, že jeden plod odumřel, nepovolili ale, aby byl z Agnieszčina těla odstraněn. Čekali, až samovolně ustanou i životní funkce druhého plodu, uvedli příbuzní pacientky. Druhý plod odumřel 29. prosince, ale lékaři oba ručně odstranili až o dva dny později.

„Celou tu dobu v ní nechali rozkládající se těla nenarozených synků. Nikdo však nezapomněl včas informovat kněze, aby přišel na oddělení a odsloužil pohřeb dětí,“ vypověděli Agnieszčini příbuzní.

Žena se cítila stále hůř, měla zvýšené CRP, což svědčí o zánětu či infekci v těle. Měla sepsi a 25. ledna zemřela v nemocnici v městečku Blachownia nedaleko Čenstochové. Zůstaly po ní tři děti. Od Vánoc byla kvůli svým problémům ve třech různých nemocnicích, uvádí portál polsatnews.pl.

Čenstochovská nemocnice, ve které Agnieszka ležela okolo Vánoc, uvedla, že „poté, co odumřelo první dítě, bylo rozhodnuto vyčkat vzhledem k tomu, že byla šance zachránit druhé dítě“.

„I přes veškeré úsilí odumřel i druhý plod,“ dodala. Lékaři z Čenstochové tvrdí, že „okamžitě rozhodli o ukončení těhotenství“, nicméně tělo pacientky nereagovalo na jejich procedury a potrat provedli až 31. prosince. Dodali, že Agnieszka byla v posledních týdnech třikrát testovaná na covid-19, dvakrát s výsledkem negativním, potřetí s pozitivním.

Stále častější případy

Vyšetřování tohoto případu nejdříve zahájila prokuratura v Čenstochové, dnes ale případ předala do Katovic, kde působí oddělení specializující se na chyby lékařů. Zabývá se i případem 30leté Izabely z Psczyny, podle jejíchž příbuzných lékaři u ní příliš dlouho otáleli s provedením potratu poté, co jí předčasně odtekla plodová voda. Plod měl navíc vývojové vady. Žena zemřela loni v září na sepsi.

Portál týdeníku Polityka s odvoláním na Federaci pro ženy a plánování rodiny píše, že v posledních měsících se v polských nemocnicích stále častěji stává, že gynekologové odmítají provést potraty těhotným pacientkám, kterým zcela chybí plodová voda nebo jí mají nedostatek. Ženy posílají domů s doporučením, aby se pozorovaly.

„Lékaři čekají, až ustane tep plodu, ačkoliv vědí, že se to stane a vada je smrtelného charakteru. Počítaly jsme, že nějaká změna přijde po případu z Pszczyny, ale nepřišla,“ uvedla šéfka Federace Krystyna Kacpurová.

Polský ústavní soud, kterému dominují soudci dosazení konzervativní vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS), v říjnu 2020 výrazně omezil přístup Polek k legálním potratům. Do té doby mohly tento zákrok podstoupit tehdy, když těhotenství bylo důsledkem znásilnění či incestu, když ohrožovalo život matky a když lékaři zjistili těžké, nezvratné a nevyléčitelné poškození plodu.

Z posledního důvodu bylo legálních interrupcí nejvíce, skoro 1000 ročně. Podle ústavního soudu ale právě toto ustanovení odporovalo polské ústavě, tedy žena musí porodit i těžce poškozené dítě. Lékaři ve strachu z postihu podle médií raději odmítají uskutečnit potrat i v případech, kdy je ohrožen život matky.

Zdroje: