Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Texas může zakazovat ženám podstupovat potraty, rozhodl federální soud

Texas může zakazovat ženám podstupovat potraty, rozhodl federální soud
Demonstrace na právo žen na potrat v New Yorku. V USA podle platného výkladu ústavy ženy mají právo na interrupci až do okamžiku, kdy se plod stává životaschopným, což nastává po 20. týdnu | zdroj: Profimedia

Texas může nadále zakazovat ženám ve většině případů podstupovat potraty, rozhodl ve čtvrtek federální odvolací soud.

Zamítl další pokus administrativy prezidenta Joea Bidena zrušit protipotratový zákon, který je nejpřísnější v celých Spojených státech. Informovala o tom agentura AP, podle které rozhodnutí může přiblížit návrat této normy k nejvyššímu soudu, který už jednou povolil, aby vstoupil v platnost, aniž by rozhodoval o tom, zda je v souladu s ústavou Spojených států.

Republikánské vedení Texasu začátkem září zavedlo zákaz potratů od chvíle, kdy lze detekovat srdeční aktivitu embrya, tedy přibližně od šestého týdne těhotenství. V takto raném stadiu ani část žen ještě neví, že jsou gravidní.

Potrat nemohou podstoupit ani ty ženy, které otěhotněly v důsledku incestu nebo znásilnění. Nové předpisy vedly k tomu, že Texasanky, jež se nechtějí stát matkami, se kvůli umělému přerušení těhotenství vydávají na kliniky za hranicemi státu.

V USA podle platného výkladu ústavy ženy mají právo na interrupci až do okamžiku, kdy se plod stává životaschopným, což nastává po 20. týdnu.

„Doufáme, že ministerstvo spravedlnosti se rychle proti rozsudku odvolá k nejvyššímu soudu, aby ženy v Texasu znovu získaly možnost podstoupit potrat po šestém týdnu těhotenství,“ uvedla Brigitte Amiriová z Projektu pro reprodukční svobodu Americké unie občanských práv. Resort spravedlnosti se k věci zatím nevyjádřil, uvedla AP.

Federální odvolací sídlící v New Orleansu soud se svým rozhodnutím přiklonil na stranu Texasu a povolil, aby restrikce zůstaly v platnosti. Jde o třetí takový rozsudek, zatím jen jediný soud rozhodl o pozastavení jejich platnosti, což však trvalo jen 48 hodin. Texaské kliniky tehdy urychleně tento zákrok prováděly u pacientek, které byly za šestým týdnem těhotenství.

Zdroje: