Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Společnost IBM zastavuje svou činnost v Rusku. Přispěje českému Člověku v tísni

Společnost IBM zastavuje svou činnost v Rusku. Přispěje českému Člověku v tísni
Společnost IBM uvedla, že „je hluboce znepokojena tragickým vývojem a následky války na Ukrajině“ a dodala, že „neexistuje jiná možnost, než obchodní aktivity v Rusku ukončit“ (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Americká společnost IBM pozastavila veškerou obchodní činnost v Rusku, informovala agentura TASS s odvoláním na prohlášení firmy.

Společnost tak učinila kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, uvedl šéf IBM Arvind Krishna. Podle něj firma přispěje částkou 250 000 dolarů (asi 5,9 milionu korun) dvěma organizacím pomáhajícím obětem konfliktu.

Jedním z příjemců uvedené sumy bude i česká organizace Člověk v tísni. Stejnou částku obdrží i Polská humanitární akce (PAH).

„Abych to ujasnil - pozastavili jsme veškerou obchodní činnost v Rusku,“ uvedl Krishna. IBM minulý týden oznámila, že v Ruska přestala prodávat své technologie a odmítla spolupracovat s ruskými vojenskými organizacemi.

Kromě pomoci české a polské organizaci firma uvedla, že pomáhá svým zaměstnancům na Ukrajině zemi opustit a svým pobočkám po celém světě doporučuje přispět Mezinárodnímu červenému kříži.

Minulý týden už zastavení prodeje v Rusku oznámila řada amerických a evropských podniků, včetně technologických gigantů Apple a Microsoft, výrobce motocyklů Harley-Davidson, oděvního řetězce H&M či nábytkářské značky IKEA.

V pondělí se podnikům připojil i řetězec hobbymarketů OBI, který má v Rusku 27 poboček a téměř 5000 zaměstnanců. Společnost v prohlášení uvedla, že „je hluboce znepokojena tragickým vývojem a následky války na Ukrajině“ a dodala, že „neexistuje jiná možnost, než obchodní aktivity v Rusku ukončit“.

Zdroje: