Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

V Černochové bouchly saze. Vystupme z OSN, navrhla

V Černochové bouchly saze. Vystupme z OSN, navrhla
Jana Černochová s izraelskou vlajkou na propalestinské demonstraci v Praze. | zdroj: Profimedia

Ministryně obrany Jana Černochová navrhla, aby Česko vystoupilo z OSN. Reagovala tím na rezoluci vyzývající mimo jiné k humanitárnímu příměří mezi palestinským hnutím Hamás a Izraelem.

Na síti X Černochová sdělila, že se za OSN stydí. Česko podle ní nemá v organizaci fandící teroristům co dělat.

Valné shromáždění OSN v pátek přijalo rezoluci, která byla první společnou reakcí OSN na konflikt v Izraeli. Kanada navrhovala, aby text obsahoval jednoznačné odsouzení „teroristických útoků“ Hamásu a žádal okamžité propuštění rukojmích.

Návrh ale neuspěl. Zato text navržený Jordánskem a dalšími arabskými zeměmi získal podporu 120 zemí, 45 se zdrželo hlasování.

Izrael, Spojené státy a dalších 12 zemí včetně Česka, Rakouska, Maďarska a Chorvatska hlasovalo proti.

„Přesně před třemi týdny Hamás vyvraždil více než 1400 Izraelců, což je na jejich počet obyvatel více obětí, než zavraždila militantní islamistická organizace Al-Káida 11. září 2001 v USA,“ připomněla Černochová.

Černochová kritizovala to, že proti mimořádně bestiálnímu teroristickému útoku se postavilo jen 14 zemí. „Podle mého názoru nemá Česko v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme,“ napsala ministryně.

Nový konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás vypukl v sobotu 7. října, když palestinští ozbrojenci zaútočili na jihu Izraele a pozabíjeli mimořádně krutým způsobem 1400 lidí. Navíc přes 220 lidí unesli do Gazy.

Izrael v odvetě zahájil vzdušné údery na Pásmo Gazy, kde podle Hamásu přišlo o život přes 7300 lidí.

Rezoluce Valného shromáždění OSN nejsou sice závazné, ale jsou silně symbolické. Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan prohlásil, že OSN pozbyla legitimitu. Podle něj dala většina světového společenství přijetím rezoluce najevo, že podporuje teroristy.

Premiér Petr Fiala v reakci na výrok Černochové sdělil, že pro rozhořčení ministryně obrany Jany Černochové nad rezolucí ke Gaze má pochopení. Česko však v OSN zůstane.

„Chápu rozhořčení paní ministryně nad rezolucí OSN, která neodsoudila terorismus Hamásu v Izraeli. Česko společně například s USA nebo Rakouskem hlasovalo v souladu s tím, co dlouhodobě zastáváme. V OSN budeme nadále prosazovat naše postoje a přesvědčovat o jejich správnosti další státy,“ řekl Fiala a zdůraznil, že je důležité, aby hlas a názory Česka na půdě OSN zaznívaly.

Zdroje: