Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Vláda odkývala Černochové obrannou strategii: Prioritou je příprava na dlouhou obrannou válku

Vláda odkývala Černochové obrannou strategii: Prioritou je příprava na dlouhou obrannou válku
Jana Černochová při přebírání německého tanku Leopard 2A4 | zdroj: Profimedia

Hlavní úlohou české obranné politiky je v důsledku rostoucí agresivity Ruska příprava na dlouhotrvající obrannou válku vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem vybaveným jadernými zbraněmi. Uvádí to nová obranná strategie, kterou dnes schválila vláda.

Prioritou je podle materiálu budování dobře vyzbrojené, vybavené, vycvičené a v boji udržitelné ozbrojené síly, kterou je možné nasadit do operací kolektivní obrany. S tím podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) souvisí modernizace armády.

„Dalším úkolem strategie je také všestranná operační příprava území ČR a zabezpečení přijetí, přesunů a podpory potenciálně velkého množství spojeneckých sil,“ uvedla Černochová na tiskové konferenci po jednání vlády.

Obranná strategie navazuje na bezpečnostní strategii, kterou schválila vláda koncem června. Bezpečnostní strategie uvádí, že Rusko záměrně působí proti politické, ekonomické a společenské stabilitě v Česku a je hrozbou pro bezpečnost. Čína podle materiálu zpochybňuje mezinárodní řád, což přináší negativní důsledky i pro euroatlantickou bezpečnost.

Podle obranné strategie je prvořadým úkolem odstrašení protivníka. Uvádí, že válka na Ukrajině potvrdila nezbytnost aktivního členství Česka v Severoatlantické alianci (NATO). Společně se spojenci má ČR posilovat schopnost NATO odradit protivníka od útoku a ubránit se agresi.

Jako nezbytnou podmínku obranyschopnosti Česka strategie stanovuje dostatečné finanční zajištění v podobě ročních výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP. Dokument také uvádí, že v případě potřeby Česko přistoupí k dalšímu navýšení obranných výdajů.

Podle materiálu není obrana státu pouze úkolem ministerstva obrany a české armády, podmínkou obranyschopnosti je podle ní zapojení orgánů veřejné správy i společnosti jako celku. Součástí mají být také připravené a dostupné zálohy ozbrojených sil. S tím podle Černochové souvisí posilování náboru například pomocí virtuálního náborového střediska.

„Vítám schválení obranné strategie jako dokumentu, který navazuje na nedávno schválenou bezpečnostní strategii, kterou ministerstvo zahraničních věcí připravilo. Jsem rád, že i obranná strategie jasně říká, že diplomacie je ústřední součástí bezpečnostního systému, protože její role při předcházení a řešení krizí je nezastupitelná,“ uvedl ve vyjádření pro ČTK ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Dokument zdůrazňuje i roli domácího obranného a bezpečnostního průmyslu, podle strategie je třeba prohlubovat spolupráci mezi státem a průmyslem a vytvářet předpoklady pro zapojení obranného průmyslu do systému hospodářské mobilizace.

Obranná strategie nahrazuje dokument z roku 2017, důvodem jejího vzniku bylo podle ministerstva obrany zhoršení bezpečnostního prostředí, na které musí Česko reagovat.

Zdroje: