Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Zemřel herec Matthew Perry. Chandler z Přátel se utopil ve vířivce

Zemřel herec Matthew Perry. Chandler z Přátel se utopil ve vířivce
Matthew Perry. Chandler z Přátel. | zdroj: Profimedia

Ve věku 54 let v sobotu zemřel americko-kanadský herec Matthew Perry, který se proslavil rolí Chandlera Binga v komediálním seriálu Přátelé.

Magazín TMZ píše, že herec utopil ve svém domě v Los Angeles ve vířivce. Na místě tragické události nebyly nalezeny drogy a podíl na smrti nemá nikdo další.

Perrymu, který byl několikrát nominovaný na cenu Emmy, bylo 54 let. Dlouho se potýkal se závislostí na lécích a alkoholu.

Perry si získal srdce diváků jako představitel sarkastického a nejistého Chandlera Binga, kterého v deseti sériích Přátel ztvárnil ve všech více než 230 epizodách. Seriál z let 1994 až 2004 z něj udělal jednu z nejvýraznějších postav Hollywoodu po boku kolegů z Přátel - Jennifer Anistonové, Courteney Coxové, Lisy Kudrowové, Matta LeBlanca a Davida Schwimmera.

Seriál se od svého prvního uvedení na obrazovky stal kulturním fenoménem. Skupina mladých Newyorčanů, která se zrodila v hlavách scénáristů Davida Cranea a Marty Kauffmanové, ovlivňovala účesy, oblékání i způsoby chování mnoha lidí. Třeba sestřih Anistonové, představitelky Rachel, kopírovaly ženy a dívky po celém světě.

Vzorem se stalo také to, jak spolu šest kamarádů, zprvu dvacátníků bez závazků - a časem i s nimi - v Přátelích žije, mění se a dospívá. Vývoj byl patrný i na postavě Chandlera, který léta strávil bezstarostnými hrami se spolubydlícím Joeym (LeBlanc) a na konci seriálu je z něj otec dítěte a manžel Moniky (Coxová) stěhující se na předměstí New Yorku.

Perry si zahrál také v seriálu Západní křídlo nebo řadě filmů, z nichž mezi nejznámější patří komedie Jen blázní spěchají, kde jeho partnerkou byla Salma Hayeková, či snímek Můj soused zabiják, kde vystupoval po boku Bruce Willise.

profimedia-0546414419 Jennifer Aniston, Matt LeBlanc, Matthew Perry, Courteney Cox a David Schwimmer v televizním seriálu Přátelé. | zdroj: Profimedia Před necelým rokem vyšly jeho memoáry nazvané Friends, Lovers and the Big, Terrible Thing (Přátelé, milenky a ta velká, příšerná věc), v nichž líčí neustále se opakující léčbu závislostí.

Od svých 26 let žil střídavě ve střediscích pro léčbu závislostí a mimo ně, čtrnáctkrát byl na odvykacím programu, pětašedesátkrát absolvoval detoxikační program a více než 6000krát se zúčastnil sezení Anonymních alkoholiků.

profimedia-0817778250 Koronerovo auto opouští dům Matthewa Perryho s hercovým tělem. | zdroj: Profimedia

Zdroje: