Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Můžeme hrát první ligu, pravil Pavel a vyznamenal Rychetského, Pitharta, Kubišovou

Můžeme hrát první ligu, pravil Pavel a vyznamenal Rychetského, Pitharta, Kubišovou
Petr Pavel při projevu před předáním státních vyznamenání. | zdroj: Printscreen ČT

Prezident Petr Pavel v sobotu poprvé uděloval státní vyznamenání. V den 105. výročí vzniku Československa během ceremoniálu ve Vladislavském sále ocenil řády a medailemi 62 osobností.

Nejvyšší vyznamenání – Řád Bílého lva – propůjčil prezident šesti lidem – expremiérovi a bývalému předsedovi Senátu Petru Pithartovi, bývalému předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému, exministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. Stejné ocenění získali in memoriam vojáci Karel Mareš a František Pecháček a jeden ze spoluzakladatelů Československa Milan Rastislav Štefánik.

Řád Tomáše Garriguea Masaryka, druhé nejvýznamnější ocenění, převzalo devět lidí – kněz a teolog Tomáš Halík, zpěvačka Marta Kubišová, sestra bratří Mašínů Zdena Mašínová, aktivistka a signatářka Charty 77 Jarmila Stibicová, první polistopadový předseda sněmovny Milan Uhde, ředitel neziskové organizace Naděje Ilja Hradecký, socioložka a bioložka Hana Librová či někdejší aktivista i exposlanec Jan Šolc.

In memoriam pak řád pojmenovaný po prvním prezidentovi Československa dostal filosof Jan Sokol.

Andrej_Babiš_2 Andrej Babiš naslouchá ve Vladislavském sále projevu Petra Pavla, který předcházel udělování státních vyznamenání. | zdroj: Printscreen ČT

Medaili Za zásluhy mimo jiné převzali herci Viktor Preiss, Jiří Bartoška, Miloň Čepelka a Petr Kostka, rocker Vladimír Mišík, horolezec Radek Jaroš, anebo astronom Jiří Grygar.

‚Naše území se zmenšilo, ale nejsme malí‘

„Od konce první republiky se naše území zmenšovalo, to ale neznamená, že bychom se měli cítit jako malý stát,“ řekl Pavel v projevu před předáváním státních vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu.

„Soustřeďme se ale více na úspěchy,“ nabádal prezident a poukázal na rok 1918 a 1989, ale i například i na vstup do NATO a Evropské unie. Upozornil, že Česko „má na to, aby hrálo první ligu“.

Mezi pozvanými do Vladislavského sálu byl i bývalý prezident Miloš Zeman. Ceremoniálu se ale nezúčastnil. „Dobře o něm (Petru Pavlovi) mluvit nemohu a špatně o něm mluvit nechci,“ vysvětlil důvod své absence.

Pavel se v sobotu zúčastnil pietního aktu u Národního památníku v Praze na Vítkově, později položením věnce na Hradčanském náměstí uctil památku zakladatele Československé republiky Tomáše Garrigua Masaryka. Jmenoval také 16 důstojníků do generálských hodností.

Zdroje: