Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 10°C Polojasno

‚Nejhorší ze všech nocí‘. Izrael spustil pozemní operace v Gaze

‚Nejhorší ze všech nocí‘. Izrael spustil pozemní operace v Gaze
Dým stoupající ze severní části pásma Gazy po izraelském náletu. | zdroj: Profimedia

Izraelská armáda přitvrdila. V noci na sobotu zahájila pozemní operace v Gaze. 

„Izrael postupuje ve fázích této války proti Hamásu,“ oznámil sobotu dopoledne izraelský armádní mluvčí.

Izraelská armáda vydala prohlášení, že během noci na sobotu zasáhla na 150 podzemních cílů Hamásu. Během náletů zabila velitele vzdušných sil palestinského hnutí Hamás.

Podobné operace vedla armáda i v předchozích dnech, kdy se po několika hodinách z pobřežního pásma stáhla. V sobotu ale izraelské tanky a pěchota v Pásmu Gazy zůstávají.

Server The Times of Israel informuje o obavách rodin lidí, které před třemi týdny ozbrojenci z Hamásu do Pásma Gazy unesli. Rodiny požadují schůzku s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a dalšími členy válečného kabinetu.

„Tahle noc byla nejhorší ze všech nocí. Byla to nekonečná noc na pozadí rozsáhlé operace armády v Pásmu Gazy a obav o osud unesených, kteří jsou tam zadržováni a vystaveni těžkému bombardování,“ píše se v prohlášení skupiny rodiny unesených.

Cítíme úzkost, znepokojení i velký hněv, že se nikdo z válečného kabinetu neobtěžoval setkat se s rodinami unesených, aby jim vysvětlil základní věc: zda pozemní operace neohrožuje bezpečnost 229 rukojmích v Gaze,“ cituje The Times of Israel z prohlášení.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer označil válku proti Hamasu za druhou válku za nezávislost Izraele. Armáda má teď podle něj teď dva cíle – zlikvidovat Hamás (a to jak jeho operativu, tak vládu) a osvobodit rukojmí.

„Čeká nás dlouhá a složitá válka,“ upozornil předseda vlády.

Zdroje:
ČTK, The Times of Israel