Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

USA ujistily Evropskou unii, že bez ní se s Ruskem na ničem nedohodnou, řekl Borrell

USA ujistily Evropskou unii, že bez ní se s Ruskem na ničem nedohodnou, řekl Borrell
„Máme ujištění, že nic nebude rozhodnuto nebo jednáno bez těsné koordinace s Evropou a bez účasti Evropanů,“ zdůraznil Borrell | zdroj: Profimedia

Evropská unie dostala od Spojených států ujištění, že bez jejího zapojení nebudou žádná ujednání s Ruskem.

Podle agentury Reuters to dnes uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell před neformální schůzkou ministrů obrany a zahraničí zemí evropského bloku v Brestu na severozápadě Francie.

„Se Spojenými státy jsme měli v posledních několika dnech nanejvýš těsnou koordinaci,“ řekl Borrell novinářům. „Máme ujištění, že nic nebude rozhodnuto nebo jednáno bez těsné koordinace s Evropou a bez účasti Evropanů,“ dodal Borrell.

Podle západních zemí Moskva shromažďuje u hranic s Ukrajinou desetitisíce vojáků a chystá invazi. Kreml to popírá a předložil sérii bezpečnostních požadavků, mezi něž patří například závazek, že se NATO nebude dále rozšiřovat na východ, především právě o Ukrajinu.

Tento týden se v Ženevě konala jednání mezi náměstkem ruského ministra zahraničí Sergejem Rjabkovem a zástupkyní šéfa americké diplomacie Wendy Shermanovou. Ve středu poprvé od roku 2019 jednala i Rada NATO-Rusko, rozhovory ale posun ve zcela odlišných stanoviscích nepřinesly.

Další rozhovory se dnes konají pod hlavičkou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Například francouzský ministr pro evropské záležitost Clément Beaune, jehož země od ledna předsedá EU, už minulý týden zdůraznil, že unie nesmí chybět u jednacího stolu s Ruskem.

Dnešní a páteční neformální schůzky v Brestu se kvůli vládním povinnostem a pokračující debatě o důvěře vládě v Poslanecké sněmovně nezúčastní český ministr zahraničí Jan Lipavský. V Brestu jej zastoupí náměstek Jiří Kozák, sdělilo české ministerstvo zahraničí. Právě dnes mají ministři hovořit o bezpečnostní situaci ve východní Evropě, se zaměřením zejména na Rusko, situaci na Ukrajině a v Bělorusku.

Zdroje: