Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Ukrajinský Naftogaz prosí Evropskou unii, aby zasáhla proti monopolu ruského Gazpromu

Ukrajinský Naftogaz prosí Evropskou unii, aby zasáhla proti monopolu ruského Gazpromu
Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Ukrajinská energetická společnost Naftogaz požádala Evropskou komisi, aby zabránila ruské firmě Gazprom ve zneužívání dominantní pozice na evropském trhu s plynem.

Oznámila to dnes podle agentury Reuters společnost Naftogaz. Komise potvrdila, že stížnost obdržela a posoudí ji standardním způsobem.

Šéf Naftogazu Jurij Vitrenko ve stížnosti mimo jiné uvedl, že Gazprom odmítá plnit zásobníky v EU a využívat kapacity ukrajinské plynovodní sítě ke zvýšení dodávek do EU, přestože Kyjev nabídl 50procentní snížení poplatků.

Gazprom podle něj rovněž blokuje vývoz plynu soukromými ruskými podniky a tranzit plynu ze střední Asie do Evropy. „Kroky Gazpromu narušují hospodářskou soutěž a mají výrazně negativní vliv na všechny evropské spotřebitele,“ tvrdí Vitrenko.

Ceny zemního plynu v Evropě se tento týden vyšplhaly na nová rekordní maxima poté, co se zastavily dodávky ruského plynu do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal.

Moskva se letos v souvislosti s růstem cen plynu stala terčem obvinění, že se omezováním dodávek snaží přimět Německo a Evropskou unii k rychlému povolení provozu plynovodu Nord Stream 2, který má přivádět zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Rusko však taková obvinění odmítá.

Nord Stream 2 čelí kritice ze strany Spojených států a některých evropských zemí, podle nichž chce Moskva tento plynovod využít jako geopolitickou zbraň ke zvýšení závislosti Evropské unie na Rusku. Trasa plynovodu navíc obchází Ukrajinu, která tak zřejmě přijde o poplatky za tranzit.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí, včetně České republiky.

Zdroje: