Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Úředník nechal vypustit vodní nádrž, aby našel svůj utopený telefon

Úředník nechal vypustit vodní nádrž, aby našel svůj utopený telefon
Indie se v posledních dnech potýká s vlnou veder | zdroj: Profimedia

Jistý úředník hygienické stanice v Indii řešil svou nehodu s utopeným telefonem krajně neobvykle. Nechal vypustit obrovskou vodní nádrž, aby našel mobil, který do ní upustil při pořizování selfíčka. V přístroji byly podle něj citlivé vládní dokumenty, ale když se po vypumpování dvou milionů litrů vody telefon našel, už nefungoval. Nadřízení potravinářského inspektora Rameše Višvase po obvinění ze zneužití pravomoci dočasně zbavili funkce.

Jak napsal server BBC, Višvas nejprve k nádrži Kherkatta ve státě Čhattísgarh povolal potápěče, a když se jim nepodařilo přístroj najít, dal příkaz k vypuštění vodního díla. Nechal tam přivézt čerpadla, která pak několik dní odváděla vodu do blízkých vodních kanálů. Celkem tak z nádrže odčerpal dva miliony litrů vody, které by stačily na zavlažení 600 hektarů polí.

Nakonec jeho snažení po stížnostech zastavil úřad pro vodní zdroje. „Byl zbaven funkce, dokud neskončí vyšetřování. Voda je cenný zdroj a nesmí se s ní takto plýtvat,“ uvedla zástupkyně okresu Kanker Prijanka Šuklaová. Višvas popřel, že by zneužil svého postavení, a hájí se tím, že vypuštěná voda byla z přepadové části přehrady a „nebyla v použitelném stavu“.

Indie se přitom v posledních dnech potýká s vlnou veder, kvůli nimž mimo jiné uhynula tři mláďata gepardů, která se tu narodila šelmám převezeným loni z Afriky. Šlo o první mláďata gepardů narozená v Indii po více než sedmi desetiletích. Tato kočkovitá šelma byla svého času v zemi velmi  rozšířená, ale kvůli lovu a ztrátě přirozeného prostředí vyhynula v roce 1952.

Zdroje: