Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Indickou vládu pobouřila karikatura o Indii jako nejlidnatější zemi světa

Indickou vládu pobouřila karikatura o Indii jako nejlidnatější zemi světa
Der Spiegel: Indie předhání Čínu jako nejlidnatější země světa | zdroj: Twitter / Der Spiegel

Kreslený vtip, který otiskl německý týdeník Der Spiegel, pořádně namíchnul některé členy indické vlády. Týká se toho, že Indie sesadí Čínu z pozice nejlidnatější země světa. Na obrázku na jedné koleji supí vlak s indickou vlajkou přeplněný cestujícími, kteří stojí na bocích lokomotivy i vagónů a jsou namačkaní i na střechách. Po vedlejší koleji jede rychlovlak s čínskou vlajkou, v kabině strojvedoucího sedí dva muži a překvapeně sledují indický vlak, který je předjíždí.

Jak píše britský The Guardian, podle odhadů OSN zveřejněných v pondělí bude v Indii žít na konci dubna asi 1,426 miliardy lidí, což bude poprvé více než v Číně.

Kančan Gupta, poradce indického ministerstva pro informace a vysílání, označil kresbu za „nehorázně rasistickou“. Taková karikatura Indie podle něho nemá nic společného s realitou. „Jejím cílem je ukázat Indii jako zemi na dně a podlézající Číně,“ napsal. Ministr pro informační technologie Radžív Čandrasékhár vzkázal do Německa, že není chytré si utahovat z Indie pod vedením premiéra Nárendry Módího. „Za několik let bude indická ekonomika větší než ta německá,“ napsal.

Nicméně někteří Indové podotýkají, že během některých svátků, kdy se miliony lidí snaží dostat domů, některé vlaky skutečně vypadají jako ten v německém časopisu.

The Guardian připomíná, že indickým politikům vždy vadila kritika ze strany Západu, nicméně za vlády Módího jsou reakce na ni o mnoho ostřejší než v minulosti. Tak tomu bylo v případě nedávno odvysílaného dokumentu britské BBC nazvaného India. The Modi Question, který se zabýval rolí současného premiéra v protimuslimských násilnostech z roku 2002. Indie dokument označila za zlovolné spiknutí s cílem očernit Módího, potažmo celou zemi.

profimedia-0771639388 Přeplněný vlak v Loni v indickém státě Uttarpradéš na snímku z 24. dubna | zdroj: Profimedia

Zdroje: