Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Ukažte unijní audity k Babišovi, žádá senátní komise

Ukažte unijní audity k Babišovi, žádá senátní komise
Premiér Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Senátní komise k posouzení unijních auditů, které se týkají českého premiéra Andreje Babiše, vyzvala ministerstva financí, zemědělství a pro místní rozvoj, aby jí předložila návrhy těchto dokumentů. Totéž žádá i české zastoupení při Evropské komisi v Bruselu.

Šéf komise Zdeněk Nytra (ODS) odmítl dřívější ministerskou námitku, že se jedná o neveřejný dokument, tudíž nemůže být poskytnut.

Poskytnutí návrhu komisi se dle něj nerovná jeho zveřejnění. Ministerstvo zemědělství tvrdí, že by souhlas k poskytnutí musela dát Evropská unie. Nytra však svůj požadavek opírá o ustanovení zákona o jednacím řádu. Podle něj mají členové a orgány Senátu právo žádat u ministerstev materiály ke své činnosti.

Jeden z členů komise Václav Hampl (za KDU-ČSL) prohlásil, že se dalo očekávat, že budou hledány kličky, jak Senátu znesnadnit práci. Komise požaduje auditní zprávy do 25. července, kdy se má konat další jednání komise. 

Na popud senátora Lukáše Wagenknechta (za Piráty) komise také požaduje, aby jí ministerstvo spravedlnosti poskytlo informace o koncovém vlastníkovi holdingu Agrofert včetně stanov obou svěřenských fondů, kam Babiš v roce 2017 své firmy převedl.

Zdroje: