Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Aktualizováno: Babiš označil audit za útok na Česko

Aktualizováno: Babiš označil audit za útok na Česko
Premiér Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Možný střet zájmů Andreje Babiše je na programu úterní schůze Poslanecké sněmovny. Babiš vystoupil v úvodu schůze, odmítl, že by hrozilo vracení dotací a zkritizoval zprávu o auditu.

Ještě před schvalováním programu schůze premiér promluvil, když využil přednostní právo. Prohlásil, že na základě korupce za 15 let vrátilo Česko unii 35 miliard, což přičetl na vrub "tradičním politickým stranám", znovu tvrdil, že "kvůli Babišovi a jeho bývalé firmě" daňoví poplatníci nic nezaplatí. Jako příklad uvedl například kauzu ROP Severozápad. 

Návrh auditu pak označil za nestandardní. Tvrdí, že je to "pochybný audit". Prohlásil jej za útok na Českou republiku. Babišovi se také nelíbí, že audit není podepsaný a není jasné, kdo zprávu sepsal. 

Babišovi se také nelíbí, že zpráva zabývá tím, zda vztah Babiše a Agrofertu odpovídá českému právu. "Celé to stojí na absurdní konstrukci, kterou si vymyslel nějaký evropský úředník, který vykládá náš český zákon – takže Brusel nám vykládá naše zákony – a sám přitom vylučuje uplatnění evropské úpravy střetu zájmů,“ prohlásil premiér. 

Návrh auditní zprávy, která byla zveřejněna v pátek, ukazuje na údajné stále existující vazby šéfa vlády a firem, které převedl do svěřenských fondů. 

Brabec se rozčílil 

Přednostně se rozhodli vystoupit celkem čtyři ministři.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) své vystoupení avizoval s tím, že dle něj jsou v auditu chyby týkající se jeho resortu. Později ve sněmovně uvedl, že když si předběžnou zprávu přečetl, tak se "vytočil". Obzvlášť ho prý rozčílilo to, že média podle jeho slov přišla se spekulacemi, podle kterých prý nadržuje petrochemickému průmyslu - konkrétně firmám skupiny Agrofert.

Uvedl, že tyto firmy dostaly ještě před příchodem ANO do politiky 800 milionů korun z dotací skrze 40 projektů, po nástupu Brabce na ministerstvo to dle něj bylo jen 86 milionů. 

Také prohlásil, že v roce 2014 prosadil v Evropské komisi, aby šly miliardy na zlepšování kvality ovzduší do domácností. Pak zkritizoval několik dalších bodů auditu a v podstatě obvinil tvůrce z nedbalosti. 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) také uvedl, že předběžné auditní zprávy z EU chodí poměrně běžně. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) prohlásila, že finální zprávy se často zásadně liší. Proto by se podle ní neměly předběžné zprávy přetřásat. Miroslav Kalousek (TOP 09) ale poznamenal, že zpráva je sice pouhým návrhem, ale dle jeho zkušeností nakonec nebude nějak zvlášť odlišná. Apeloval na Schillerovou, ať nehraje o čas, neboť (Schillerová) dle něj ví, jaké bude konečné rozhodnutí a že Česko bude platit. 

Šéf Pirátů Ivan Bartoš vystoupil též s přednostním právem. Navrhl zařazení mimořádného bodu, v rámci kterého by poslanci mohli přijmout stanovisko k této předběžné zprávě. Sněmovna ho neschválila. 

České republice hrozí, že by dle návrhu auditu Evropské komise měla vracet do rozpočtu unie 451 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Ztratil Babiš zdravý úsudek? 

Šéf ODS Petr Fiala prohlásil, že buď Babiš ztratil zdravý úsudek, nebo neříká pravdu. Předseda KDU-ČSL Marek Výborný vyzval vládu, aby zastavila čerpání nenárokových dotací pro Agrofert. Odpověď na zprávu Evropské komise by dle něj měla být vypracována pod dohledem Nejvyššího kontrolního úřadu.

Šéf klubu SPD Radim Fiala uvedl, že případ sice není došetřen, ale to neznamená, že neexistují rizika pro Českou republiku. Také ale prohlásil, že panuje snaha využít kauzu ke zpochybnění volebních výsledků. 

Zdroje: