Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Aktualizováno: Terčem muslimského teroru se tentokrát stala Vídeň

Aktualizováno: Terčem muslimského teroru se tentokrát stala Vídeň
Policie při zásahu na vídeňském náměstí Schwedenplatz | zdroj: Profimedia

Při večerním teroristickém útoku ve Vídni zahynuli čtyři civilisté a atentátník - Vídeňan s albánskými kořeny. Zraněné jsou bezmála dvě desítky lidí. Země vyhlásila třídenní státní smutek.

Policie atentátníka zastřelila po osmé hodině večer. Jeho oběťmi jsou dva muži a dvě ženy, dalších 17 osob je zraněno, z toho sedm vážně. Mezi těžce zraněnými je i jeden policista. Čeští občané podle ministerstva zahraničí mezi oběťmi nejsou.

Zraněné si útok vyžádal na šesti různých místech v okolí ulice Seitenstettengasse. V noci byla situace značně nepřehledná, zprávy hovořily o tom, že šlo o koordinovaný útok několika atentátníků u synagogy nedaleko náměstí Schwedenplatz. Objevily se záběry muže střílejícího na ulici z automatické zbraně. Později úřady potvrdily, že jednal sám.

Jak upřesnil ministr vnitra Karl Nehammer, zastřeleným atentátníkem je dvacetiletý Kujtim Fejzula. Muž s albánskými kořeny měl i rakouský pas a byl příznivcem teroristické organizace Islámský stát. Byl v hledáčku rakouské policie, protože byl mezi 90 rakouskými islamisty, kteří chtěli vycestovat do Sýrie. Loni v dubnu dostal 22 měsíců za teroristické spolčení, v prosinci byl kvůli nízkému věku podmínečně propuštěn.

Policie v noci po atentátu prohledala jeho dům a zpočátku nevyloučila, že útočníků mohlo být víc. Zadrženo bylo několik podezřelých a policie provedla domovní prohlídky na patnácti místech. Už v pondělí večer uzavřela okolí místa činu a vyzvala občany, aby se vyhýbali veřejným místům. Centrum města se už v noci prakticky vylidnilo.

Nejhorší útok v novodobých dějinách Rakouska

"Prožíváme právě těžké chvíle v naší republice. Celá země je v myšlenkách s oběťmi," prohlásil večer po atentátu rakouský kancléř Sebastian Kurz, který hovořil o "odporném teroristickém útoku". "Nikdy se terorismem nenecháme zastrašit a s těmito útoky budeme všemi prostředky rozhodně bojovat," zdůraznil. Klíčová místa ve Vídni by měla chránit armáda, aby se policie mohla soustředit na protiteroristickou operaci.

V úterním projevu pak Kurz zdůraznil, že pondělní útok ve Vídni byl beze vší pochybnosti islamistickým činem z nenávisti vůči rakouskému způsobu života. "Je to boj mezi civilizací a barbarstvím," uvedl a přislíbil ochranu demokracie a vypátrání strůjců teroristického činu. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen řekl, že slzy, které nyní Rakušané prolévají, patří pozůstalým. Atentát podle kancléře vejde do rakouské historie jako brutální čin spáchaný na rakouské svobodné společnosti. Rakouský prezident útok v "srdci republiky" označil za ten nejhorší v novodobé historii.

Česká policie kvůli útoku zavedla namátkové kontroly na hranicích a zvýšila ostrahu židovských objektů. V úterý odpoledne opatření zrušila. "S ohledem na oficiální sdělení rakouské strany, které vylučuje existenci dalších pachatelů včerejších (pondělních) útoků, kteří by mohli být na pohybu, ukončuje Policie ČR všechna opatření přijatá v souvislosti s nimi. Jediný pachatel útoku byl již včera při policejním zákroku zastřelen," oznámili policisté.

Atentát ostře odsoudili čeští i světoví politici

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí večer na sociálních sítích uvedl, že chce vyjádřit solidaritu všem lidem v Rakousku a premiérovi Sebastianu Kurzovi. Solidaritu Rakousku vyjádřila také například německá kancléřka Angela Merkelová, americký prezident Donald Trump, jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron, britský premiér Boris Johnson, šéf Evropské rady Charles Michel, ruský prezident Vladimir Putin i další lídři zemí z celého světa, včetně Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Kataru, Íránu či Turecka.

Prezident Miloš Zeman poslal svému rakouskému protějšku Van der Bellenovi kondolenci, ve které vyjádřil hluboký zármutek a rozhořčení. Uvedl, že se znepokojením sleduje trend rostoucího násilí, nenávisti a antisemitismu v Evropě. Předseda Senátu Miloš Vystrčil v této souvislosti připomněl i útok z Nice z minulého týdne. Podle předsedy SPD Tomia Okamury útoky v Rakousku a Francii potvrdily "zrůdnost masové imigrace a islamizace".

Atentát podle všeho souvisí s vlnou protestů v muslimském světě proti karikaturám proroka Mohameda a francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi. Šestnáctého října zavraždil Čečenec Abdulak Anzorov pařížského učitele Samuela Patyho za to, že žákům ukazoval karikatury v rámci přednášky o svobodě slova. Devětadvacátého října pak 21letý nelegální imigrant z Tuniska ve francouzském Nice zabil tři lidi a několik jich zranil.

Zdroje:
Kurier, Die Presse, Der Standard, ČT24, Oe24