Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Tělocvična za miliony: Faltýnkova nahrávka, lži v žádosti o dotaci a program šitý na míru

Tělocvična za miliony: Faltýnkova nahrávka, lži v žádosti o dotaci a program šitý na míru
Olympijské centrum | zdroj: Jakub Čech

"Neber si to osobně Miro. Proč na tyhle ko*otiny těchto ko*otů vůbec reaguješ?" ptal se na právě odhalené nahrávce předseda poslaneckého klubu hnutí ANO 2011 Jaroslav Faltýnek prostějovského exprimátora Miroslava Pišťáka, když místní zastupitelstvo jednalo o projektu stamilionové tělocvičny, která má ze státních dotací vyrůst v Prostějově. O co jde v kauze olympijského centra, luxusního sportoviště, které ale stále nedostalo "slíbenou" dotaci z ministerstva školství?

Červen 2016. Prostějovští zastupitelé na svém jednání řešili problematiku Národního olympijského centra, odvážného projektu tělocvičny, která má vyrůst na ploše bývalého koupaliště. Město zavřelo koupaliště v roce 2006 a nechalo léta chátrat.

Novou halu má postavit spolek Prostějov olympijský, jehož členy je kromě prostějovské radnice také Olomoucký kraj a Tenisový klub, organizace vedená sportovním bossem Miroslavem Černoškem, který je podle serveru Neovlivní.cz třetím nejvlivnějším člověkem v českém sportu.

Politická opozice už dříve upozorňovala na možná rizika související se stavbou – například že město ztrácí kontrolu nad majetkem vloženým do spolku. Na zastupitelstvu 6. června 2016 probíhala debata i o dalších problémech projektu.

Jeho kritici od začátku zmiňovali, že centrum bude sloužit, ač má být postavené z veřejných peněz, zejména podnikatelským zájmům Miroslava Černoška, protože se dá předpokládat, že tam budou cvičit hlavně jeho sportovci. Právní nedořešenost, lži politiků, nejasnosti kolem budoucího využití a provozu spekulace dále živí a kontroverze projektu výrazně přesahuje jeho dosavadní pozitivní prezentaci.

"Pišťák je pro Faltýnka něco jako táta"

Když primátorka Prostějova Alena Rašková (ČSSD) vyhlásila po nekonečné a únavné rozpravě pětiminutovou přestávku, pustili se do debaty v obřadní síni prostějovské radnice bývalý primátor Miroslav Pišťák (ČSSD), který město tou dobou zastupoval v představenstvu spolku Prostějov olympijský, s Jaroslavem Faltýnkem, pravou rukou šéfa hnutí ANO 2011 Andreje Babiše.

Faltýnek je prostějovským zastupitelem už léta – poprvé byl zvolen už v roce 1994 a většinu času mandát vykonával v barvách místní sociální demokracie. Spolu s Pišťákem byli její nejvýraznější představitelé ve městě.

Blízké vztahy mezi Faltýnkem a Pišťákem potvrdila bývalá předsedkyně prostějovského ANO, dnes nezávislá zastupitelka města Hana Naiclerová. Podle ní se nejvíce projevily v září 2015, kdy Pišťák skončil ve funkci, protože přijal dar od soukromé firmy ve výši čtvrt milionu korun. O jeho rezignaci usilovalo i ANO, v té době vedené právě Naiclerovou. "Pan Faltýnek byl zrovna v zahraničí, když to vypuklo. Dodatečně ale velmi nelibě nesl, jak jsme se zachovali. Říkal, že Pišťák je pro něj něco jako jeho táta," uvedla Naiclerová.

O co jde v nové nahrávce

Z debaty Faltýnka a Pišťáka se dochovala autentická nahrávka, protože jeden z politiků si zapomněl vypnout mikrofon. Na CD nosiči se šíří politickými kuloáry v Prostějově. Zveřejňujeme ji nyní exkluzivně na Tiscali.cz.

Nahrávku si můžete poslechnout ZDE.

"To je ko*otina, ano, pane primátore," smál se Faltýnek na svého přítele, který už téměř tři čtvrtě roku primátorem nebyl. A pokračoval: "Neber si to osobně Miro. Proč, proč na tyto ko*otiny vůbec reaguješ, těchto ko*otů?"

Odpověď Pišťáka tak dobře srozumitelná není. "K*rva, aby se něco naznačovalo, že já chci něco nechat své (…), tak s tím mám velkej problém," říkal Pišťák. Z kontextu jde odhadnout, že mu vadilo, že je jeho jméno skloňováno v souvislosti s problémy olympijského centra. "Ty na to néseš zvyklé, já už su tak obóchané, že mě toto vůbec jako," dodal Faltýnek hanáčtinou, za kterou by se nemusel stydět ani leckterý folklórní soubor.

Teď si na svá slova nevzpomíná. "Nepamatuji se, že bych toto někdy řekl," reagoval na rok staré vyjádření Faltýnek.

Právě Faltýnek má ke skupině lidí, která o stavbu usiluje, velmi blízko. Už dnes v dané lokalitě stojí velká Agrofert aréna, kde se hrají nejrůznější tenisové zápasy a turnaje. Právě v Tenisovém klubu Agrofert je podnikatel Černošek činný. Faltýnek je zas veřejně známý tím, že si v prostorách tenisového areálu - Hotelu Tennis clubu sjednává důležité schůzky. Podle Neovlivní.cz tam jednal například s ředitelem Škody transportation o stamilionové arbitráži.

Kvůli kritice projektu olympijského centra také tlačil na své tehdejší kolegy v zastupitelském klubu prostějovského ANO, který se vloni rozpadl, když ho opustili tři členové včetně předsedkyně místní organizace Hany Naiclerové. "Pan Faltýnek nás třeba napomínal, že když se budeme stavět proti olympijskému centru, chopí se toho nějaké jiné město. Nabádal nás, ať se chováme jako konstruktivní opozice," vyjádřila se před časem Naiclerová.

Co kritizovala opozice

Ko*otinami na nahrávce měl Faltýnek zřejmě na mysli námitky opozičních zastupitelů.

Na minulost pozemků, kde olympijské centrum pomalu roste, upozornil zastupitel za opoziční Změnu pro Prostějov Jan Navrátil. "Chtěl bych vám přečíst vývěsku, co tam visí po Sokolech - tento Sokolský stadion vybudovala v roce 1928 Tělocvičná jednota Sokol I Prostějov z vlastních prostředků a vlastními silami. V roce 2008 byl odkoupen městem Prostějov se zárukou, že bude sloužit občanům města pro sportovní účely a chtěl bych připomenout, že tam to koupaliště bylo dlouho a že lidé tam chodili rádi a takhle si to asi Sokolové mysleli, že je to pro veřejnost, pro město, pro lidi," vyjádřil se Navrátil.

Koupaliště před volbami slíbila i v roce 2014 sociální demokracie, která má v jedenáctičlenné radě města sedm lidí, ale musela ustoupit. Navrátila v rozpravě zajímalo i to, čí nápad bylo pokácení více než tří desítek stromů u haly. "Dostanete písemnou odpověď do 30 dnů," zněla obvyklá mantra bývalého primátora, dnes zastupitele pověřeného řízením Městské policie Miroslava Pišťáka.

Právě Pišťákovo působení v představenstvu spolku Prostějov olympijský bylo předmětem sporu. Už při schvalování vstupu města do spolku opozice poukazovala na fakt, že Pišťák je do představenstva nominován jako fyzická osoba, nikoli z titulu funkce primátora. Podle opozičních politiků tak hrozilo, že město přijde o vliv v organizaci, pokud by zástupce kraje a Tenisového klubu se rozhodli ve funkci Pišťáka podržet, když by přestal být primátorem.  

"Podezírat pana primátora, že když skončí ve funkci, by dále zůstával ve statutárním orgánu spolku, je absolutně liché. Co hledáte," ptal se v roce 2015, o rok dříve, opozičních zastupitelů tehdejší radní Josef Augustin (KSČM), dnes nepravomocně odsouzený za krácení daní.

Krátce poté Pišťák skutečně rezignoval na funkci primátora kvůli zmíněné aféře finančních darů od soukromé firmy. Post ve spolku, jehož cílem je postavit novou sportovní halu, si ale ponechal. Ve spolku skončil až po delším tlaku opozice, které se podařilo prosadit, že se změnily stanovy spolku tak, aby tam za město, kraj i Tenisový klub byl automaticky ten, kdo stojí v jeho čele.

"Nějaký Franta si v hale nezačutá"

Jasno stále není o využití budoucí tělocvičny, ani o tom, kdo bude financovat její provoz. "Já tady s údivem konstatuji, že před sebou jako zastupitel Prostějova nemám ještě žádný konkrétní písemný projekt, i když jsme se na to ptali před rokem, jakým způsobem bude celý podnik financován, kdo do toho a jak do toho bude přispívat," poznamenal loni v červnu další opoziční politik, Aleš Matyášek (TOP 09). Od té doby se po této stránce nic nezměnilo.

Zato o využití se vede veřejná debata. Zatímco v říjnu 2014, kdy byly smělé plány teprve v plenkách, řekl šéf Tenisového klubu Miroslav Černošek, že by hala byla dopoledne k dispozici školám, odpoledne sportujícím občanům a večer by se v ní mohly konat společenské akce, letos dramaticky otočil.

"Jak už název napovídá, veřejnosti nebude určeno, jen olympijským sportům. V nynější letní tělocvičně poskytujeme už nyní zázemí školám v podobě čtyřiačtyřiceti hodin pro tělocvik. Až dáme dohromady program haly, tak dopoledne určitě dáme i v té nové prostor školám. Že by si ale přišel odpoledne začutat nějaký Franta, to ne," uvedl v květnu v rozhovoru pro Prostějovský deník. Které vyjádření platí a kdo o tom bude vlastně rozhodovat? Kdo ví...

Co brání poskytnutí dotace? Lži v žádosti

První žádost o dotaci podali na ministerstvo Černošek s tehdejším hejtmanem Jiřím Rozbořilem obviněným z korupce už v lednu 2016. Podpis prostějovského exprimátora Pišťáka na ní chyběl.

Problémem je, že v žádosti bylo několik nepravdivých údajů. Žadatelé v dokumentu uvádí, že město Prostějov poskytlo na vybudování dopravní infrastruktury k projektu garanci ve výši 15,1 milionu korun. "Takovou garanci však zastupitelstvo města neschválilo," napsali na ministerstvo školství opoziční zastupitelé Aleš Matyášek a František Filouš.

To ale není jediná lež. V žádosti se dále uvádí, že spolek Prostějov olympijský, který město s krajem a s Miroslavem Černoškem pro tento účel založilo, má prostřednictvím dalších přidružených spolků 850 členů.  Ve skutečnosti má spolek pouze tři členy – Olomoucký kraj, město Prostějov a Tenisový klub Prostějov. 

Zákon ani stanovy neznají pojem přidružený člen, jak je uvedeno v žádosti o dotaci. "Přijetí dalších členů do spolku by mohlo znamenat, že město Prostějov, které do spolku zapůjčilo lukrativní pozemek areálu bývalého koupaliště u stadionu, ztratí nad jeho využitím kontrolu," varoval František Filouš.

Primátorka se prořekla: dotační program bude šitý na míru

Tato žádost byla posléze vzata zpět a naopak se začalo v průběhu roku 2016 stavět. Zástupci ministerstva slíbili ušít prostějovskému centru dotační program na míru tak, aby mohly být zaplaceny již prostavěné náklady.

"Ty programy by měly být schválené v únoru a mělo by to být tak, že prostředky vynaložené v roce 2016 na investice mají být započitatelnou položkou. Bude to v podmínkách vyhlášeného programu, bude to, že ty investice budou započitatelné," vysvětlovala primátorka Rašková zastupitelům v prosinci 2016. "Co by se stalo, kdyby ty prostředky schváleny nebyly, na to vám dneska nejsem schopna odpovědět," dodala Rašková.

Nemají ti ko*oti pravdu?

A do toho přišel květen 2017 – zásah policie na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, který vyústil v trestní stíhání náměstkyně Simony Kratochvílové zodpovědné za oblast sportu. Vyloučeno není ani to, že i prostějovský případ olympijského centra hraje v této kauze roli.

Podnikatel Černošek nezastírá, že mezi lidmi figurujícími v této kauze jsou jeho přátelé. "Nebudu zbabělý, jsou to moji dlouholetí přátelé a kolegové. Podobně blízko ke mně ale má mnoho desítek sportovců a funkcionářů," reagoval Černošek na dotaz týdeníku Ekonom s tím, že v právním státě platí presumpce neviny.

Paradoxem celé stavby je fakt, že už bylo prostavěno zhruba 40 milionů korun, přestože dotaci Prostějov olympijský stále nedostal. Když se zastupitelé ptali primátorky Aleny Raškové, kdo to tedy platí, nebyla schopna odpovědět. "Písemně do 30 dnů," zněla její nepřekvapivá reakce.

Vzhledem k poměrům na ministerstvu je možné, že dotaci projekt ani nedostane.

"Nemají ti ko*oti náhodou pravdu?" zní řečnická otázka na papíře přiloženém u CD s nahrávkou vulgárního Faltýnka.

Zdroje:
Vlastní