Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Sucho v Evropě je podle expertů nejhorší za 500 let

Sucho v Evropě je podle expertů nejhorší za 500 let
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Nynější sucho v Evropě je podle expertů Evropské unie patrně nejhorší za 500 let. Řekl to dnes mluvčí Evropské komise, když upozorňoval na čerstvou zprávu o vývoji a dopadech sucha. Ta varuje mimo jiné před očekávaným poklesem letních výnosů v zemědělství, zejména u kukuřice, sóji a slunečnic.

„Zdá se, že sucho je nejhorší za nejméně 500 let,“ řekl při poledním brífinku mluvčí EK Johannes Bahrke. Jde podle něj o předběžné hodnocení, které bude třeba konfrontovat s daty za celou letní sezónu. Prohlášení navazovalo na pondělní zveřejnění zprávy (ZDE) výzkumníků EK založené na datech centrály pro pozorování sucha (GDO).

Zpráva Společného výzkumného střediska (JRC) upozornila, že na základě pozorování zahrnujících prvních deset srpnových dní panovaly na 47 procentech území EU podmínky odpovídající stavu „výstrahy“ před suchem. Na 17 procent unie se pak vztahoval stav pohotovosti, což je nejvyšší ze tří výstražných označení GDO.

Sucho má silně negativní dopad na sklizeň letních plodin, píše JRC. Nejhorší dopady se údajně čekají u kukuřice, sójových bobů a slunečnic, přičemž výnosy budou podle odhadů o 16, respektive 15 a 12 procent pod průměrem z uplynulých pěti let.

Vážné sucho, které od počátku roku sužuje mnoho regionů Evropy, se podle zprávy od počátku srpna dále rozšířilo a zhoršilo. „Nejvíce se zhoršující podmínky mají regiony, které sucho zasahovalo už na jaře 2022, tedy sever Itálie, jihovýchod Francie, některé oblasti v Maďarsku a Rumunsku,“ pokračuje hodnocení. Naopak v některých regionech včetně jihu Česka „je pozorováno lokální zlepšení“.

ČR je podle aktuální mapy GDO suchem zasažené relativně málo. Nejvýraznější je na jihu a jihovýchodě unie, v částech Maďarska a Rumunska, dále Itálie, Francie, Španělska a Portugalska. Na Pyrenejském poloostrově a na části chorvatského pobřeží se podle JRC očekává mimořádné sucho i v nejbližších týdnech podzimu.

Pro většinu EU ale údajně meteorologové předpovídají na nejbližší dva měsíce podmínky „blízko normálu“. „Nemusí to stačit na úplné zotavení se z deficitu nahromaděného za více než půl roku, ale zmírní to kritické podmínky v mnoha evropských regionech a v zasažených sektorech,“ doplňují výzkumníci EK.

Zdroje: